ACT Math : How to find the sale price

Study concepts, example questions & explanations for ACT Math

varsity tutors app store varsity tutors android store varsity tutors amazon store varsity tutors ibooks store

Example Questions

Example Question #111 : Percentage

An ecomony car gets 34 miles per gallon. If gas is currently priced at $3.98 per gallon, how much would the gas cost for this car to travel 400 miles.

Possible Answers:

$43.32

$64.28

$46.82

$82.46

$26.48

Correct answer:

$46.82

Explanation:

The car needs to travel 400 miles so divide 400 by 34 to find the number of gallons required. Then multiply by the price per gallon to find the amount required.

Example Question #111 : Percentage

A store buys a new line of dresses for $15.00 each. They increase this price by 40% when they sell the dresses in the store. This week, the dresses are on sale for 20% off. What is the price of one dress this week?

Possible Answers:

\dpi{100} \small \$ 21.00

\dpi{100} \small \$ 12.00

\dpi{100} \small \$ 16.80

\dpi{100} \small \$ 17.50

\dpi{100} \small \$ 18.00

Correct answer:

\dpi{100} \small \$ 16.80

Explanation:

The price of one dress is now $16.80. The original price was $15.00. When the dresses were sold in the store, the price was increased by 40%, to $21.00 

(15+15\times 0.4=21)

Then, the price was decreased by 20%, to $16.80.

(21-21\times 0.2=16.8)

It might be tempting to just increase the original price by 20%, but the percent increase and the percent decrease must be performed together.

Example Question #11 : How To Find The Sale Price

Carl's new bike cost a total of \$146.28 after a state sales tax of 6\% was applied. What was the original price of Carls bike before the sales tax was applied? 

Possible Answers:

\$138

\$134

\$130

\$136

\$132

Correct answer:

\$138

Explanation:

Create an equation which will help you find the missing price (x).

The missing price, plus 6\% of the missing price equals \$146.28

x+(.06x)=146.28

1.06x=146.28

x=138

Example Question #13 : How To Find The Sale Price

Jacob bought a leather wallet for a final price of $32.73. It had been marked down by 15%. Jacob had also used a 10% off coupon, calculated after the 15% off. What was the original price of the wallet?

Possible Answers:

\$40.90

\$42.78

\$43.64

\$38.51

\$36.37

Correct answer:

\$42.78

Explanation:

Taking 10% off the price is the same as paying 90% of the price; just as taking 15% off the price is the same as paying 85% of the price. Taking 85% of the original price and then 90% of the new price is quickly found by multiplying .90 and .85 together. Using algebra:

\small (0.90)(0.85)x = \$ 32.73

\small x=\$ 42.78

Example Question #11 : How To Find The Sale Price

A dress is priced at $375 and a pair of shoes are $150.  If they are both on sale for 30% off, what is price of purchasing them both on sale?

Possible Answers:

$367.50

$393.75

$281.50

$157.50

$525.50

Correct answer:

$367.50

Explanation:

$375 + $150 = $525

Sale price is 30% off or (0.3)($525) = $157.50

Subtract the discount from the initial price: $525  $157.50 = $367.50

Example Question #14 : How To Find The Sale Price

You are shopping for produce that is on sale.  Oranges are 20% off and apples are 15% off.  If The regular price of oranges are 3 for $1.00 and the regular price of apples is 3 for $2.00.  If you buy 3 oranges and 6 apples, how much will it cost?

Possible Answers:

$0.80

$5.00

$4.00

$3.40

$4.20

Correct answer:

$4.20

Explanation:

Cost of 3 oranges = $1.00

Sales price = $1.00 – (0.20)($1.00) = $0.80

Cost of 6 apples = $2.00 x 2 = $4.00

Sales price = $4.00 – (0.15)($4.00) = $3.40

Total cost = $0.80 + $3.40 = $4.20

Example Question #11 : How To Find The Sale Price

An item of clothing is featured in a store's 25% off sale.  Karl, an employee, receives an additional 25% of the sale price.  If the item originally cost $120, how much would Karl pay for it?

Possible Answers:

$75.50

$90.75

$67.50

$60.50

$70.25

Correct answer:

$67.50

Explanation:

This problem requires an understanding of percentages and how to appropriately use them.  The sale takes 25% of off the original price, by multiplying $120 by 0.25 we get $30, so the sale price is $120 – $30 = $90.  We are then told that Karl receives an additional 25% off of the sale price so we multiply $90 by 0.25, we get $22.50, so the price that Karl would pay would be $90 – $22.50 = $67.50.

Example Question #11 : How To Find The Sale Price

Howard, a store manager, receives a 50% discount off of items sold in the store.  However, Howard's discount does not apply to sale items.  Howard is welcome to buy sale items but the only discount he will recieve is the 50% off of the original price.  Carlita, an employee, receives a 30% discount off of items.  When items are on sale Carlita's 30% discount applies to the sale price of the item.  

Who would pay more for an item, originally priced at $150, that is featured in the store's 20% sale, Howard or Carlita? And by how much?

Possible Answers:

Carlita, by $9.00

Howard, by $9.00

Carlita, by $10.75

They pay the same price

Howard, by $10.75

Correct answer:

Carlita, by $9.00

Explanation:

Since Howard's discount applies only to the original price, the price he would be pay can be determined by multiplying 150 by 0.5, which gives $75, this is the price reduction that Howard recieves, coincidentally it is also the price he will pay after taking $75 off of the original price of $150. Carlita first will recieve the 20% sale discount, her employee discount will then apply to the price of the item after 20% has been taken off of the original price.  The calculations that will provide the price that Carlita will pay are as follows. 150 * 0.2 = 30, 150 – 30 = 120, 120 * 0.3 = 36, 120 – 36 = 84. So Howard will pay $75, and Carlita will pay $84. Carlita will pay more by $9.

Example Question #11 : How To Find The Sale Price

Sharon wants to buy a dress priced at .  There is a sale that gives her  off of the original price.  She also has a coupon that gives her an additional  off of the purchase price.  Ignoring sales tax, how much will Sharon have to pay for the dress?

 

Possible Answers:

Correct answer:

Explanation:

The dress is reduced by 60% of the original price, so first we must figure out what 60% of $39.99 is:

0.6*39.99 = 23.99

Since the sale is 60% OFF of the original price, we have to subtract this number from the original price: 

39.99- 23.99= $16. 

Now, we have to reduce this price by an additional 10%, so we have to find 10% of $16:

0.1*16 = 1.60

Finally, we must subtract this from our sale price of $16:

$16-1.6 = $14.40

 

Example Question #15 : How To Find The Sale Price

A ring costs .  It is then marked up .  What is the current price?

Possible Answers:

Correct answer:

Explanation:

  

Learning Tools by Varsity Tutors