ISEE Middle Level Reading : Literature Passages

Study concepts, example questions & explanations for ISEE Middle Level Reading

varsity tutors app store varsity tutors android store

Example Questions

Example Question #2 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from Jude the Obscure by Thomas Hardy (1895)

He sounded the clacker till his arm ached, and at length his heart grew sympathetic with the birds' thwarted desires. They seemed, like himself, to be living in a world which did not want them. Why should he frighten them away? They took upon more and more the aspect of gentle friends and pensioners—the only friends he could claim as being in the least degree interested in him, for his aunt had often told him that she was not. He ceased his rattling, and they alighted anew.

"Poor little dears!" said Jude, aloud. "You shall have some dinner—you shall. There is enough for us all. Farmer Troutham can afford to let you have some. Eat, then my dear little birdies, and make a good meal!"

They stayed and ate, inky spots on the nut-brown soil, and Jude enjoyed their appetite. A magic thread of fellow-feeling united his own life with theirs. Puny and sorry as those lives were, they much resembled his own.

His clacker he had by this time thrown away from him, as being a mean and sordid instrument, offensive both to the birds and to himself as their friend. All at once he became conscious of a smart blow upon his buttocks, followed by a loud clack, which announced to his surprised senses that the clacker had been the instrument of offense used. The birds and Jude started up simultaneously, and the dazed eyes of the latter beheld the farmer in person, the great Troutham himself, his red face glaring down upon Jude's cowering frame, the clacker swinging in his hand.

"So it's 'Eat my dear birdies,' is it, young man? 'Eat, dear birdies,' indeed! I'll tickle your breeches, and see if you say, 'Eat, dear birdies' again in a hurry! And you've been idling at the schoolmaster's too, instead of coming here, ha'n't ye, hey? That's how you earn your sixpence a day for keeping the rooks off my corn!"

As it is used in the passage, the underlined word “thwarted” most nearly means __________.

Possible Answers:

embarrassed

completed 

unfulfilled 

distorted 

foiled

Correct answer:

foiled

Explanation:

“Thwarted” in this case means stopped or “foiled"; all three verbs mean prevented from attaining an end. The birds were stopped in their attempts to feed on the corn. To help you, “distorted” means twisted out of shape, “completed” means finished, and “unfulfilled” means unhappy with one’s accomplishments

Example Question #3 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from A Tramp Abroad by Mark Twain (1880)

One day it occurred to me that it had been many years since the world had been afforded the spectacle of a man adventurous enough to undertake a journey through Europe on foot. After much thought, I decided that I was a person fitted to furnish to mankind this spectacle. So I determined to do it. This was in March, 1878.

I looked about me for the right sort of person to accompany me in the capacity of agent, and finally hired a Mr. Harris for this service.

It was also my purpose to study art while in Europe. Mr. Harris was in sympathy with me in this. He was as much of an enthusiast in art as I was, and not less anxious to learn to paint. I desired to learn the German language; so did Harris.

Toward the middle of April we sailed in the Holsatia, Captain Brandt, and had a very pleasant trip, indeed.

After a brief rest at Hamburg, we made preparations for a long pedestrian trip southward in the soft spring weather, but at the last moment we changed the program, for private reasons, and took the express-train.

We made a short halt at Frankfort-on-the-Main, and found it an interesting city. I would have liked to visit the birthplace of Gutenburg, but it could not be done, as no memorandum of the site of the house has been kept. So we spent an hour in the Goethe mansion instead. The city permits this house to belong to private parties, instead of gracing and dignifying herself with the honor of possessing and protecting it.

Frankfort is one of the sixteen cities which have the distinction of being the place where the following incident occurred. Charlemagne, while chasing the Saxons (as he said), or being chased by them (as they said), arrived at the bank of the river at dawn, in a fog. The enemy were either before him or behind him; but in any case he wanted to get across, very badly. He would have given anything for a guide, but none was to be had. Presently he saw a deer, followed by her young, approach the water. He watched her, judging that she would seek a ford, and he was right. She waded over, and the army followed. So a great Frankish victory or defeat was gained or avoided; and in order to commemorate the episode, Charlemagne commanded a city to be built there, which he named Frankfort—the ford of the Franks. None of the other cities where this event happened were named for it. This is good evidence that Frankfort was the first place it occurred at.

As it is used in the passage, the underlined word “furnish” most nearly means __________.

Possible Answers:

accoutre

provide 

ornament 

fashion 

fortify 

Correct answer:

provide 

Explanation:

If we analyze the line that the word appears in, “I decided that I was a person fitted to furnish to mankind this spectacle," we can see that the narrator is talking about supplying mankind with the spectacle of a man who will walk throughout Europe. Therefore, in this context, “furnish" means supply, which is a synonym of “provide.” As for the other answer choices, “fashion” means make or create when used as a verb, “fortify” means increase the defenses of or strengthen, “accoutre” means equip, and an “ornament” is a decoration, while to "ornament" something means to decorate it.

Example Question #4 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from A Tramp Abroad by Mark Twain (1880)

One day it occurred to me that it had been many years since the world had been afforded the spectacle of a man adventurous enough to undertake a journey through Europe on foot. After much thought, I decided that I was a person fitted to furnish to mankind this spectacle. So I determined to do it. This was in March, 1878.

I looked about me for the right sort of person to accompany me in the capacity of agent, and finally hired a Mr. Harris for this service.

It was also my purpose to study art while in Europe. Mr. Harris was in sympathy with me in this. He was as much of an enthusiast in art as I was, and not less anxious to learn to paint. I desired to learn the German language; so did Harris.

Toward the middle of April we sailed in the Holsatia, Captain Brandt, and had a very pleasant trip, indeed.

After a brief rest at Hamburg, we made preparations for a long pedestrian trip southward in the soft spring weather, but at the last moment we changed the program, for private reasons, and took the express-train.

We made a short halt at Frankfort-on-the-Main, and found it an interesting city. I would have liked to visit the birthplace of Gutenburg, but it could not be done, as no memorandum of the site of the house has been kept. So we spent an hour in the Goethe mansion instead. The city permits this house to belong to private parties, instead of gracing and dignifying herself with the honor of possessing and protecting it.

Frankfort is one of the sixteen cities which have the distinction of being the place where the following incident occurred. Charlemagne, while chasing the Saxons (as he said), or being chased by them (as they said), arrived at the bank of the river at dawn, in a fog. The enemy were either before him or behind him; but in any case he wanted to get across, very badly. He would have given anything for a guide, but none was to be had. Presently he saw a deer, followed by her young, approach the water. He watched her, judging that she would seek a ford, and he was right. She waded over, and the army followed. So a great Frankish victory or defeat was gained or avoided; and in order to commemorate the episode, Charlemagne commanded a city to be built there, which he named Frankfort—the ford of the Franks. None of the other cities where this event happened were named for it. This is good evidence that Frankfort was the first place it occurred at.

Which of these is the best antonym of the underlined word “enthusiast”?

Possible Answers:

evaluator

critic 

partisan 

zealot 

advocate 

Correct answer:

critic 

Explanation:

In this context, an “enthusiast” is someone who is enthusiastic about something; a synonym of "enthusiast" would be a “fan.” The nearest opposite of "enthusiast" given in the answers is “critic,” meaning in this context a person who is critical of an activity. The next nearest answer could be "evaluator," but is incorrect, as it does not fit the context. To provide further help, a “zealot” is a person passionate about a particular thing, “partisan” means biased towards one group or party, “advocate” means supporter, and “evaluator” means someone who analyzes something.

Example Question #5 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from Treasure Island by Robert Louis Stevenson (1883)

He was a very silent man by custom. All day he hung round the cove or upon the cliffs with a brass telescope; all evening he sat in a corner of the parlor next the fire and drank rum and water very strong. Mostly he would not speak when spoken to, only look up sudden and fierce and blow through his nose like a fog-horn; and we and the people who came about our house soon learned to let him be. Every day when he came back from his stroll he would ask if any seafaring men had gone by along the road. At first we thought it was the want of company of his own kind that made him ask this question, but at last we began to see he was desirous to avoid them. When a seaman did put up at the Admiral Benbow (as now and then some did, making by the coast road for Bristol) he would look in at him through the curtained door before he entered the parlor; and he was always sure to be as silent as a mouse when any such was present. For me, at least, there was no secret about the matter, for I was, in a way, a sharer in his alarms. He had taken me aside one day and promised me a silver fourpenny on the first of every month if I would only keep my "weather-eye open for a seafaring man with one leg" and let him know the moment he appeared. Often enough when the first of the month came round and I applied to him for my wage, he would only blow through his nose at me and stare me down, but before the week was out he was sure to think better of it, bring me my four-penny piece, and repeat his orders to look out for "the seafaring man with one leg.”

How that personage haunted my dreams, I need scarcely tell you. I would see him in a thousand forms, and with a thousand diabolical expressions. Now the leg would be cut off at the knee, now at the hip; now he was a monstrous kind of a creature who had never had but the one leg, and that in the middle of his body. To see him leap and run and pursue me over hedge and ditch was the worst of nightmares. And altogether I paid pretty dear for my monthly fourpenny piece, in the shape of these abominable fancies.

Based on context, the underlined word “diabolical” in the second paragraph means __________.

Possible Answers:

ashamed

friendly

confused

afraid

evil

Correct answer:

evil

Explanation:

Let’s look at the context in which the word “diabolical” appears: “How that personage haunted my dreams, I need scarcely tell you. I would see him in a thousand forms, and with a thousand diabolical expressions.” The narrator goes on to describe his nightmares in more detail. We can tell that the man with one leg, in the narrator’s dreams, is not a nice person at all, so we can eliminate “friendly” as an answer choice. Nothing suggests that the man with one leg is “ashamed” or “confused” in the narrator’s dreams, so those answers can go as well. This leaves us with “evil” and “afraid.” It’s important to think about this carefully—while the narrator is certainly afraid in his nightmares, the man with the wooden leg in his dreams is not afraid. This leaves us with the correct answer, “evil.” It is quite reasonable to assume that someone would describe something that haunts their dreams as “evil,” and “diabolical” specifically means devilishly evil.

Example Question #6 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from The Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain (1876)

Within two minutes, or even less, he had forgotten all his troubles. Not because his troubles were one whit less heavy and bitter to him than a man's are to a man, but because a new and powerful interest bore them down and drove them out of his mind for the time—just as men's misfortunes are forgotten in the excitement of new enterprises. This new interest was a valued novelty in whistling, which he had just acquired, and he was suffering to practice it undisturbed. It consisted in a peculiar bird-like turn, a sort of liquid warble, produced by touching the tongue to the roof of the mouth at short intervals in the midst of the music—the reader probably remembers how to do it, if he has ever been a boy. Diligence and attention soon gave him the knack of it, and he strode down the street with his mouth full of harmony and his soul full of gratitude. He felt much as an astronomer feels who has discovered a new planet—no doubt, as far as strong, deep, unalloyed pleasure is concerned, the advantage was with the boy, not the astronomer.

The summer evenings were long. It was not dark, yet. Presently Tom checked his whistle. A stranger was before him—a boy a shade larger than himself. A newcomer of any age or either sex was an impressive curiosity in the poor little shabby village of St. Petersburg. This boy was well-dressed, too—well-dressed on a weekday. This was simply astounding. His cap was a dainty thing, his close-buttoned blue cloth roundabout was new and natty, and so were his pantaloons. He had shoes on—and it was only Friday. He even wore a necktie, a bright bit of ribbon. He had a citified air about him that ate into Tom's vitals. The more Tom stared at the splendid marvel, the higher he turned up his nose at his finery and the shabbier and shabbier his own outfit seemed to him to grow. Neither boy spoke. If one moved, the other moved—but only sidewise, in a circle; they kept face to face and eye to eye all the time.

Based on the way in which it is used in the passage, what does the underlined word "natty" mean?

Possible Answers:

Rugged

Dapper

Cheap

Heavy

Waterproof

Correct answer:

Dapper

Explanation:

The passage uses the word "natty" to describe the new boy's clothing, along with other adjectives like "well-dressed," "dainty," "new," and "citified." We are also told that the new boy "even wore a necktie, a bright bit of ribbon," and his clothing is called "his finery." Based on this description, we can guess that "natty" means something like "fancy," and that is correct: "natty" means dapper or well-dressed.

Example Question #44 : How To Find Word Meaning From Context

Adapted from Cowboy Songs and Other Frontier Ballads by John A. Lomax (1910)

The big ranches of the West are now being cut up into small farms. The nester has come, and come to stay. Gone is the buffalo and the free grass of the open plain—even the stinging lizard, the horned frog, the centipede, the prairie dog, the rattlesnake, are fast disappearing. Save in some of the secluded valleys of southern New Mexico, the old-time round-up is no more; the trails to Kansas and to Montana have become grass-grown or lost in fields of waving grain; the maverick steer, the regal longhorn, has been supplanted by his unpoetic but more beefy and profitable Polled Angus, Durham, and Hereford cousins from across the seas. The changing and romantic West of the early days lives mainly in story and in song. The last figure to vanish is the cowboy, the animating spirit of the vanishing era. He sits his horse easily as he rides through a wide valley, enclosed by mountains, clad in the hazy purple of coming night,—with his face turned steadily down the long, long road, "the road that the sun goes down." Dauntless, reckless, without the unearthly purity of Sir Galahad though as gentle to a woman as King Arthur, he is truly a knight of the twentieth century. A vagrant puff of wind shakes a corner of the crimson handkerchief knotted loosely at his throat; the thud of his pony's feet mingling with the jingle of his spurs is borne back; and as the careless, gracious, lovable figure disappears over the divide, the breeze brings to the ears, faint and far yet cheery still, the refrain of a cowboy song.

As used in the passage, the underlined word “vagrant” most nearly means __________.

Possible Answers:

wandering

accidental

unpredictable

beggar

traveler

Correct answer:

wandering

Explanation:

First off, we can eliminate “beggar” and “traveler” because they are nouns, and the context calls for an adjective. “Accidental” does not make sense for a puff of air, and it doesn’t seem relevant whether or not it’s "unpredictable." “Wandering” is the best answer; not only is it a standard definition of “vagrant,” but it also makes the most sense in the context of the sentence.

Example Question #7 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from Through the Looking Glass by Lewis Carroll (1871)

One thing was certain, that the white kitten had had nothing to do with it—it was the black kitten's fault entirely. For the white kitten had been having its face washed by the old cat for the last quarter of an hour (and bearing it pretty well, considering); so you see that it COULDN'T have had any hand in the mischief.

The way Dinah washed her children's faces was this: first she held the poor thing down by its ear with one paw, and then with the other paw she rubbed its face all over, the wrong way, beginning at the nose: and just now, as I said, she was hard at work on the white kitten, which was lying quite still and trying to purr—no doubt feeling that it was all meant for its good.

But the black kitten had been finished with earlier in the afternoon, and so, while Alice was sitting curled up in a corner of the great arm-chair, half talking to herself and half asleep, the kitten had been having a grand game of romps with the ball of worsted Alice had been trying to wind up, and had been rolling it up and down till it had all come undone again; and there it was, spread over the hearth-rug, all knots and tangles, with the kitten running after its own tail in the middle.

'Oh, you wicked little thing!' cried Alice, catching up the kitten, and giving it a little kiss to make it understand that it was in disgrace. 'Really, Dinah ought to have taught you better manners! You OUGHT, Dinah, you know you ought!' she added, looking reproachfully at the old cat, and speaking in as cross a voice as she could manage—and then she scrambled back into the arm-chair, taking the kitten and the worsted with her, and began winding up the ball again. But she didn't get on very fast, as she was talking all the time, sometimes to the kitten, and sometimes to herself. Kitty sat very demurely on her knee, pretending to watch the progress of the winding, and now and then putting out one paw and gently touching the ball, as if it would be glad to help, if it might.

Based on the way in which the word is used in the passage, the word “worsted” refers to a type of __________.

Possible Answers:

bead

thick and heavy rope

clock

yarn

tea

Correct answer:

yarn

Explanation:

In order to figure out what “worsted” is, you need to consider the way in which the word is used in the passage. “Worsted” is first mentioned in the third paragraph:

 “. . . the kitten had been having a grand game of romps with the ball of worsted Alice had been trying to wind up, and had been rolling it up and down till it had all come undone again; and there it was, spread over the hearth-rug, all knots and tangles, with the kitten running after its own tail in the middle.”

What does this tell us about “worsted”? Well, it is something that can be wound up into a ball, since the passage says “he ball of worsted Alice had been trying to wind up.” This allows us to eliminate any answer choice that can’t be wound up: “bead” and “tea.”

What else does the passage tell us about worsted? A kitten can unwind it and cause it to have “knots and tangles.” Later in the passage, also, Alice “scramble[s] back into the arm-chair, taking the kitten and the worsted with her, and [begins] winding up the ball again.” This means that “clock” can’t be the correct answer, because while you can wind a clock, you can’t wind it into a ball, and a kitten can’t make it have “knots and tangles” by romping around in it. “Thick and heavy rope” can’t be the answer either, as kittens are relatively small animals and not that strong; if thick and heavy rope were wound up, it’s unlikely that a kitten playing around near or in it would be able to unwind it. Also, Alice would have a hard time scooping the large, heavy rope and the kitten into her lap later in the passage. Based on the context clues, we can (correctly) conclude that “worsted” is a type of yarn. (“Worsted” actually refers to a specific weight, or thickness, of yarn. 

Example Question #8 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from Through the Looking Glass by Lewis Carroll (1871)

One thing was certain, that the white kitten had had nothing to do with it—it was the black kitten's fault entirely. For the white kitten had been having its face washed by the old cat for the last quarter of an hour (and bearing it pretty well, considering); so you see that it COULDN'T have had any hand in the mischief.

The way Dinah washed her children's faces was this: first she held the poor thing down by its ear with one paw, and then with the other paw she rubbed its face all over, the wrong way, beginning at the nose: and just now, as I said, she was hard at work on the white kitten, which was lying quite still and trying to purr—no doubt feeling that it was all meant for its good.

But the black kitten had been finished with earlier in the afternoon, and so, while Alice was sitting curled up in a corner of the great arm-chair, half talking to herself and half asleep, the kitten had been having a grand game of romps with the ball of worsted Alice had been trying to wind up, and had been rolling it up and down till it had all come undone again; and there it was, spread over the hearth-rug, all knots and tangles, with the kitten running after its own tail in the middle.

'Oh, you wicked little thing!' cried Alice, catching up the kitten, and giving it a little kiss to make it understand that it was in disgrace. 'Really, Dinah ought to have taught you better manners! You OUGHT, Dinah, you know you ought!' she added, looking reproachfully at the old cat, and speaking in as cross a voice as she could manage—and then she scrambled back into the arm-chair, taking the kitten and the worsted with her, and began winding up the ball again. But she didn't get on very fast, as she was talking all the time, sometimes to the kitten, and sometimes to herself. Kitty sat very demurely on her knee, pretending to watch the progress of the winding, and now and then putting out one paw and gently touching the ball, as if it would be glad to help, if it might.

Which of the following words or phrases could replace the underlined uses of the word “ought” without changing the meaning of Alice’s statement?

Possible Answers:

Won’t

Will

Should have

Could have

Would have

Correct answer:

Should have

Explanation:

“Ought” is an old term that one doesn’t often hear in modern conversations, but that doesn’t mean you can’t solve this question by looking at the way in which the word is used in the passage. It appears at the beginning of the fourth paragraph:

“'Oh, you wicked little thing!' cried Alice, catching up the kitten, and giving it a little kiss to make it understand that it was in disgrace. 'Really, Dinah ought to have taught you better manners! You
OUGHT, Dinah, you know you ought!' she added, looking reproachfully at the old cat, and speaking in as cross a voice as she could manage.”

In this part of the passage, Alice is lightly chastising the black kitten and saying that Dinah, presumably its mother, “ought” to have taught it better manners. We can ignore “will” because nothing about the future is suggested; rather, the idea that Dinah might have done something in the past. “Won’t” can similarly be discarded because it is a negative term and present-tense, and we need to find something that has to do with potential past actions. 

This leaves us with “should have,” “could have,” and “would have.” Which makes most sense? Alice is saying that Dinah should have taught its kitten better manners; “could have” and “would have” don’t make as much sense in the sentence as “should have” does.

Example Question #3 : Literary Fiction Passages

Adapted from Jude The Obscure by Thomas Hardy (1895)

He sounded the clacker till his arm ached, and at length his heart grew sympathetic with the birds' thwarted desires. They seemed, like himself, to be living in a world which did not want them. Why should he frighten them away? They took upon more and more the aspect of gentle friends and pensioners—the only friends he could claim as being in the least degree interested in him, for his aunt had often told him that she was not. He ceased his rattling, and they alighted anew.

"Poor little dears!" said Jude, aloud. "You shall have some dinner—you shall. There is enough for us all. Farmer Troutham can afford to let you have some. Eat, then my dear little birdies, and make a good meal!"

They stayed and ate, inky spots on the nut-brown soil, and Jude enjoyed their appetite. A magic thread of fellow-feeling united his own life with theirs. Puny and sorry as those lives were, they much resembled his own.

His clacker he had by this time thrown away from him, as being a mean and sordid instrument, offensive both to the birds and to himself as their friend. All at once he became conscious of a smart blow upon his buttocks, followed by a loud clack, which announced to his surprised senses that the clacker had been the instrument of offense used. The birds and Jude started up simultaneously, and the dazed eyes of the latter beheld the farmer in person, the great Troutham himself, his red face glaring down upon Jude's cowering frame, the clacker swinging in his hand.

"So it's 'Eat my dear birdies,' is it, young man? 'Eat, dear birdies,' indeed! I'll tickle your breeches, and see if you say, 'Eat, dear birdies,' again in a hurry! And you've been idling at the schoolmaster's too, instead of coming here, ha'n't ye, hey? That's how you earn your sixpence a day for keeping the rooks off my corn!"

Which of these is the best antonym to the underlined word “conscious” as used in this passage?

Possible Answers:

Offended 

Nonchalant

Insensitive 

Self-aware 

Comatose 

Correct answer:

Insensitive 

Explanation:

The most direct antonym of “conscious” would be “unconscious.” A synonym of “unconscious” in this context is insensitive as Jude in the passage is becoming aware, or sensitive, to the beating the opposite would be to become “insensitive.” To help you, “comatose” means passed out, in a coma; “nonchalant” means apathetic, not caring

Example Question #9 : Determining Context Dependent Word Meanings In Literature Passages

Adapted from The Swiss Family Robinson by Johann David Wyss (1879 Kingston ed.)

Thus talking, we pushed on until we came to a pleasant grove which stretched down to the water's edge. Here, we halted to rest, seating ourselves under a large tree, by a rivulet that murmured and splashed along its pebbly bed into the great ocean before us. A thousand gaily-plumaged birds flew twittering above us, and Fritz and I gazed up at them. 

My son suddenly started up.

"A monkey," he exclaimed. “I am nearly sure I saw a monkey." 

As he spoke, he sprang round to the other side of the tree, and in doing so, stumbled over a small round object. He handed it to me, remarking as he did so that it was a round bird's nest, of which he had often heard. "You may have done so," said I, laughing, "but this is a coconut."

We split open the nut, but, to our disgust, found the kernel dry and uneatable. 

"Hullo," cried Fritz, "I always thought a coconut was full of delicious sweet liquid, like almond milk."

"So it is," I replied, "when young and fresh, but as it ripens the milk becomes congealed, and in course of time is solidified into a kernel. This kernel then dries as you see here, but when the nut falls on favorable soil, the germ within the kernel swells until it bursts through the shell, and, taking root, springs up a new tree."

"I do not understand," said Fritz, "how the little germ manages to get through this great thick shell, which is not like an almond or hazelnut shell, which is divided down the middle already."

"Nature provides for all things," I answered, taking up the pieces. "Look here, do you see these three round holes near the stalk? It is through them that the germ obtains egress. Now let us find a good nut if we can." 

As coconuts must be overripe before they fall naturally from the tree, it was not without difficulty that we obtained one in which the kernel was not dried up. When we succeeded, however, we were so refreshed by the fruit that we could defer eating until later in the day, and so spare our stock of provisions.

Based on the way the word is used in the passage, what is the most likely meaning of the underlined word "egress" in the ninth paragraph?

Possible Answers:

protection

entrance

exit

sickness

energy

Correct answer:

exit

Explanation:

The word “egress” is used in the following context in the passage: the narrator says, “when the nut falls on favorable soil, the germ within the kernel swells until it bursts through the shell, and, taking root, springs up a new tree.” After this point, the passage continues in this way:

“‘I do not understand," said Fritz, "how the little germ manages to get through this great thick shell, which is not like an almond or hazelnut shell, which is divided down the middle already.’"

“'Nature provides for all things," I answered, taking up the pieces. "Look here, do you see these three round holes near the stalk? It is through them that the germ obtains egress.’”

The context of this discussion is the fact that when coconuts fall on good soil, they sprout into trees. We can tell from Fritz’s dialogue that the “germ” is attempting to “get through” the shell. This can help us narrow down our answer choices to “exit” and “entrance,” as each suggests movement through the coconut shell for the “germ” contained inside it. Because the “germ” sprouts into a coconut tree, it must be trying to get out of the shell, meaning that “exit” is the best answer. “Egress” means exit or pathway by which which one can exit a building.

Learning Tools by Varsity Tutors