Recognizing the Main Idea in Literary Fiction Passages - SSAT Middle Level Reading

Card 1 of 48

0
Didn't Know
Knew It
0
1 of 2019 left
Question

Adapted from The Swiss Family Robinson by Johann David Wyss (1879 Kingston ed.)

Thus talking, we pushed on until we came to a pleasant grove which stretched down to the water's edge. Here, we halted to rest, seating ourselves under a large tree, by a rivulet that murmured and splashed along its pebbly bed into the great ocean before us. A thousand gaily-plumaged birds flew twittering above us, and Fritz and I gazed up at them.

My son suddenly started up.

"A monkey," he exclaimed. “I am nearly sure I saw a monkey."

As he spoke, he sprang round to the other side of the tree, and in doing so, stumbled over a small round object. He handed it to me, remarking as he did so that it was a round bird's nest, of which he had often heard. "You may have done so," said I, laughing, "but this is a coconut."

We split open the nut, but, to our disgust, found the kernel dry and uneatable.

"Hullo," cried Fritz, "I always thought a coconut was full of delicious sweet liquid, like almond milk."

"So it is," I replied, "when young and fresh, but as it ripens the milk becomes congealed, and in course of time is solidified into a kernel. This kernel then dries as you see here, but when the nut falls on favorable soil, the germ within the kernel swells until it bursts through the shell, and, taking root, springs up a new tree."

"I do not understand," said Fritz, "how the little germ manages to get through this great thick shell, which is not like an almond or hazelnut shell, which is divided down the middle already."

"Nature provides for all things," I answered, taking up the pieces. " Look here, do you see these three round holes near the stalk? It is through them that the germ obtains egress. Now let us find a good nut if we can."

As coconuts must be overripe before they fall naturally from the tree, it was not without difficulty that we obtained one in which the kernel was not dried up. When we succeeded, however, we were so refreshed by the fruit that we could defer eating until later in the day, and so spare our stock of provisions.

Which of the following best describes what happens in this passage?

Tap to reveal answer

Answer

When picking out the correct answer to a question that asks about a passage’s main idea, it is important to pick out one that describes what happens in each paragraph, but isn’t broad enough to include ideas that aren’t discussed. In this case, the answer choice “The narrator and Fritz discuss coconuts” is too narrow, because more happens in the passage than just this conversation. “The narrator and Fritz explore” is also much too general, as this doesn't mention coconuts at all. Similarly, “The narrator and Fritz find a coconut tree” is also too general when compared to the other available answer choices.

The two remaining answer choices are “The narrator and Fritz encounter a coconut tree; the narrator explains coconuts to Fritz, and they find and eat a ripe coconut,” and “The narrator and Fritz wander away from the rest of their group and find a coconut tree; the narrator explains coconuts to Fritz, and they find and eat a ripe coconut.” These answers differ in one point: the latter includes “The narrator and Fritz wander away from the rest of their group,” whereas the first one doesn’t. Since nothing is mentioned about their wandering away from a group in the passage, the latter of these two answers cannot be correct. This means that the correct answer is “The narrator and Fritz encounter a coconut tree; the narrator explains coconuts to Fritz, and they find and eat a ripe coconut.”

← Didn't Know|Knew It →