Common Core: 3rd Grade English Language Arts : Understand Connections within Texts

Study concepts, example questions & explanations for Common Core: 3rd Grade English Language Arts

varsity tutors app store varsity tutors android store

All Common Core: 3rd Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 77 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept

Example Questions

← Previous 1

Example Question #1 : Understand Connections Within Texts

Text 1: Where to see African Animals

Animals that are from Africa are some of the most fascinating animals to see. If you’ve ever dreamed of seeing the animals that live in Africa, there are two ways to make this happen. The first is to visit a local zoo. Most zoos have an African section, which have many of the animals that you would find in Africa. The other, and probably the more exciting option, would be to take a trip to Africa and go on an African safari!

Visiting a Zoo

If you go to a zoo to see African animals, you can usually follow signs straight to the African section. There you will see an area that is modeled off of what an African habitat, or area where animals live, would look like. There will be tall trees for the giraffes and lots of grass and small plants for the elephants. The neat thing about seeing animals in a zoo is that you can see tons of different animals from all over the world.You can see Polar Bears found in Alaska or Kangaroos found in Australia, just to name a few!

African Safari

An African safari is a trip that is very popular in Africa. People sign up for tours and ride around Africa to see many African animals in their homes in the wild. During an African safari, the driver is also the tour guide. He, or she, will know many facts and details about the area and the animals. During the safari, you might go by giraffes eating from tall trees, elephants spraying water from their noses, and lions laying in the sun. 

 

Text 2: African Animals

Africa is home to many amazing and different animals! The weather in Africa is generally very warm, but depending on where in Africa you are, you will see different habits and animals. The top half of Africa, or the northern part, is mainly made up of deserts. The bottom half of Africa, or the southern part, is made up of plains and jungles. 

Desert

African deserts are home to animals that can live in very hot temperatures, with very little water. If you were to visit an African desert you might see animals such as camels, foxes, or sheep. Reptiles also live in African deserts. Reptiles that you might see include snakes or lizards. 

Plains

African plains are flat areas with a lot of grass. You might see some tall trees spread out, but the majority of this area is covered in grass. If you visit this area of Africa, you might run into some dangerous animals. The plains are where lions and chetahs call home. However, many other animal call the plaines their home. If you want to see elephants, giraffes, or zebras, the plains are where you will find them. 

Jungles

The jungles in Africa are rainforest. They are filled with tall trees, plants, and many animals. If you were in an African rainforest, you might see monkeys hanging from branches, or big snakes wrapped around trees. Also, bright colored parrots can be seeing flying from tree to tree. Much bigger animals, such as gorillas and jaguars also live within all of the trees of the rainforest. 

 

According to Text 1, what is an advantage of going to a zoo instead of going to Africa?

Possible Answers:

You can see elephants

You can see lots of different people

You can see animals from all over the world

You can see zebras

Correct answer:

You can see animals from all over the world

Explanation:

Text 1 compares going to a zoo to see animals and going to Africa to see animals. The advantage to going to a zoo over Africa will mostly likely be in the section "Visiting a Zoo" so we should start there to look for our answer. 

"If you go to a zoo to see African animals, you can usually follow signs straight to the African section. There you will see an area that is modeled off of what an African habitat, or area where animals live, would look like. There will be tall trees for the giraffes and lots of grass and small plants for the elephants. The neat thing about seeing animals in a zoo is that you can see tons of different animals from all over the world.You can see Polar Bears found in Alaska or Kangaroos found in Australia, just to name a few!"

 

Example Question #2 : Understand Connections Within Texts

The History of Soccer

In the late 1800s, there was a man named Arthur, who lived in London. Arthur had a lot of friends, and they all enjoyed spending time together. Arthur and his friends would occasionally get bored. There was not always a lot to do back then.

One day, their boredom led to them trying a new game. They put a ball on the ground and started kicking it. Arthur was having so much fun! The only problem was the game was complete chaos. Everyone was playing their own version of the game. “We need to create rules!” Arthur said.

The group of friends began creating a list of guidelines for their new game. Each member of the group thought of something different. One friend decided you could not use your hands. Another friend suggested that kicking the ball in the net would count as a goal. Arthur, himself, thought the winning team would be decided by who had scored the most goals.

Arthur and his friends were very happy with the game. Only one thing was missing! They needed a name for the game. They decided to call it football! Over 100 years later, the game has grown in popularity. Today, in America, we call the game Soccer!

What do we learn first in this passage?

Possible Answers:

The game of soccer started in London.

A group of friends created the game of soccer.

It was decided that in soccer, kicking a ball in the net would count as a goal.

Soccer was originally called football.

Correct answer:

The game of soccer started in London.

Explanation:

In the first sentence, we are introduced to a person named Arthur and told that he lives in London. Later in the passage, we learn that Arthur and his friends created the game of soccer. Since we learned that Arthur lived in London, this means the game of soccer started in London.

Example Question #3 : Understand Connections Within Texts

The History of Soccer

In the late 1800s, there was a man named Arthur, who lived in London. Arthur had a lot of friends, and they all enjoyed spending time together. Arthur and his friends would occasionally get bored. There was not always a lot to do back then.

One day, their boredom led to them trying a new game. They put a ball on the ground and started kicking it. Arthur was having so much fun! The only problem was the game was complete chaos. Everyone was playing their own version of the game. “We need to create rules!” Arthur said.

The group of friends began creating a list of guidelines for their new game. Each member of the group thought of something different. One friend decided you could not use your hands. Another friend suggested that kicking the ball in the net would count as a goal. Arthur, himself, thought the winning team would be decided by who had scored the most goals.

Arthur and his friends were very happy with the game. Only one thing was missing! They needed a name for the game. They decided to call it football! Over 100 years later, the game has grown in popularity. Today, in America, we call the game Soccer!

Of the choices below, what’s the best reason for the game of soccer originally being called football?

Possible Answers:

Because the game was primarily played with the feet- kicking the ball into a net.

Because there was a lot of running involved in the game, and you run with your feet.

Because the game is played with your hands.

Because the friends liked that name the best.

Correct answer:

Because the game was primarily played with the feet- kicking the ball into a net.

Explanation:

We learn in the text that “football”, what we know as soccer, is mostly played without using your hands. In order to score a goal, and thus win a game, you have to kick the ball into the net. When you kick things you use your feet. Based on this logic, the correct answer is, “Because the game was primarily played with the feet- kicking the ball into a net."

Example Question #4 : Understand Connections Within Texts

The History of Soccer

In the late 1800s, there was a man named Arthur, who lived in London. Arthur had a lot of friends, and they all enjoyed spending time together. Arthur and his friends would occasionally get bored. There was not always a lot to do back then.

One day, their boredom led to them trying a new game. They put a ball on the ground and started kicking it. Arthur was having so much fun! The only problem was the game was complete chaos. Everyone was playing their own version of the game. “We need to create rules!” Arthur said.

The group of friends began creating a list of guidelines for their new game. Each member of the group thought of something different. One friend decided you could not use your hands. Another friend suggested that kicking the ball in the net would count as a goal. Arthur, himself, thought the winning team would be decided by who had scored the most goals.

Arthur and his friends were very happy with the game. Only one thing was missing! They needed a name for the game. They decided to call it football! Over 100 years later, the game has grown in popularity. Today, in America, we call the game Soccer!

What is the last thing we learn from this passage?

Possible Answers:

Soccer began in the 1800s.

The winning team is decided by who scored the most goals.

In America, we call the game soccer.

Kicking the ball into the net results in scoring a goal.

Correct answer:

In America, we call the game soccer.

Explanation:

The last sentence of the passage tells us that in American we call the game soccer. Thus, this is the last thing we learn about the game from the passage.

Example Question #5 : Understand Connections Within Texts

The History of Racing

There once lived a businessman from Washington, D.C. named William. In 1935, William decided to move south to Daytona Beach, Florida. Daytona Beach had become well known over the last 10 years for people racing cars, so William set up a car repair shop.

Racing in Daytona Beach continued to grow. William and several others started having organized races on the beach. Cars would begin the race driving south for two miles on the pavement. At the end of the 2 miles, they would return 2 miles north on the sandy beach along the Atlantic Ocean.

This oval racetrack format became very popular. The number of spectators increased each race, so William and his fellow drivers decided to start a formal annual event. Today, the annual event is called the Daytona 500 and is one of the largest races in the world. William’s family still organizes the race to this day.

What is the first thing William did when he moved to Daytona Beach?

Possible Answers:

Organized races on the beach

Designed a racetrack

Started a yearly racing event

Opened a car repair shop

Correct answer:

Opened a car repair shop

Explanation:

The answer to this question is in the first paragraph. We learn that Daytona Beach had become well known for racing- and because of this William opened a car repair shop.

Example Question #6 : Understand Connections Within Texts

The History of Racing

There once lived a businessman from Washington, D.C. named William. In 1935, William decided to move south to Daytona Beach, Florida. Daytona Beach had become well known over the last 10 years for people racing cars, so William set up a car repair shop.

Racing in Daytona Beach continued to grow. William and several others started having organized races on the beach. Cars would begin the race driving south for two miles on the pavement. At the end of the 2 miles, they would return 2 miles north on the sandy beach along the Atlantic Ocean.

This oval racetrack format became very popular. The number of spectators increased each race, so William and his fellow drivers decided to start a formal annual event. Today, the annual event is called the Daytona 500 and is one of the largest races in the world. William’s family still organizes the race to this day.

What led William and his friends to start a formal racing event?

Possible Answers:

The track on the beach wasn’t working well.

They were no longer allowed to race on the beach.

The number of fans was growing with each race they hosted.

William’s family wanted him to start a formal event.

Correct answer:

The number of fans was growing with each race they hosted.

Explanation:

The answer to this question can be found in the last paragraph of the sentence. We are told that the number of spectators increased. Spectators are fans that come to watch and event. And increase means to grow. Thus, the correct answer is “The number of fans was growing with each race they hosted."

Example Question #7 : Understand Connections Within Texts

The History of Racing

There once lived a businessman from Washington, D.C. named William. In 1935, William decided to move south to Daytona Beach, Florida. Daytona Beach had become well known over the last 10 years for people racing cars, so William set up a car repair shop.

Racing in Daytona Beach continued to grow. William and several others started having organized races on the beach. Cars would begin the race driving south for two miles on the pavement. At the end of the 2 miles, they would return 2 miles north on the sandy beach along the Atlantic Ocean.

This oval racetrack format became very popular. The number of spectators increased each race, so William and his fellow drivers decided to start a formal annual event. Today, the annual event is called the Daytona 500 and is one of the largest races in the world. William’s family still organizes the race to this day.

Of the choices below, what is the last thing we learn from the passage?

Possible Answers:

William moved from Washington D.C. to Daytona Beach.

The annual event that William and his friends put together was later named the Daytona 500.

William organized races on the beach.

William started a car repair shop.

Correct answer:

The annual event that William and his friends put together was later named the Daytona 500.

Explanation:

Of the choices provided, the last thing we learn in “The annual event that William and his friends put together was later named the Daytona 500.”. This is the second to last sentence of the passage. When you are looking for the last thing you learned, it is wise to start at the bottom of the passage and read up.

Example Question #8 : Understand Connections Within Texts

The Dog and the Princess

Once upon a time Princess Ali and her mother, The Queen, ruled all of the lands. Princess Ali’s father had died when Ali was very young, so she had no memory of him and she always felt like something was missing from her life. But, many people told her tales of the great King Archie. Every story that she heard made her father sound like a jovial and fun king. Everyone always laughed when they spoke of King Archie. She thought about him often and how different her life may have been if she had grown up with both a mother and a father.

On a beautiful spring day, Princess Ali was walking in the grand gardens when she spotted a goofy-looking dog. His legs were way too long for his body, one ear stood straight up, while the other folded down, and his big tongue hung out of the left side of his mouth. He had a great big grin on his face as he ran towards Princess Ali. The dog was running too quickly and wasn’t able to stop his long legs from crashing into Princess Ali, so they both tumbled to the ground.

Princess Ali giggled as the dog covered her in kisses. When she was able to break free, she stood up and the dog began to dance in circles around her, barking happily. She saw that he wore a red collar with the name “Archie” stitched in white writing. She decided this dog must belong to someone so she spent all day walking the dog around the kingdom trying to find his rightful owners.

Throughout the day Princess Ali laughed more than she ever had. The dog spent the whole day trying to please her and make her laugh. He chased butterflies, played in puddles, licked her hand, snuggled his head into her belly, and pulled flowers out of the ground for her. As the day drew to a close, they hadn’t come across anyone that claimed to be his owner.

Princess Ali decided to keep the dog Archie, and they all lived happily ever after.

Of the choices below, what is the best reason for the author choosing to name the dog Archie?

Possible Answers:

Because the author likes the name, Archie

Because the dog shared similar characteristics to King Archie

Because Archie is Princess Ali’s favorite name

Because Archie is a very popular dog name

Correct answer:

Because the dog shared similar characteristics to King Archie

Explanation:

At the start of the passage, Kind Archie is described as a funny, happy person. People laugh when they recall memories of him. Near the end of the passage, we learn that Princess Ali laughed and enjoyed being around the dog, Archie. Thus, the best reason for the author choosing to name the dog Archis is because the dog shared similar characteristics to King Archie.

Example Question #9 : Understand Connections Within Texts

The Dog and the Princess

Once upon a time Princess Ali and her mother, The Queen, ruled all of the lands. Princess Ali’s father had died when Ali was very young, so she had no memory of him and she always felt like something was missing from her life. But, many people told her tales of the great King Archie. Every story that she heard made her father sound like a jovial and fun king. Everyone always laughed when they spoke of King Archie. She thought about him often and how different her life may have been if she had grown up with both a mother and a father.

On a beautiful spring day, Princess Ali was walking in the grand gardens when she spotted a goofy-looking dog. His legs were way too long for his body, one ear stood straight up, while the other folded down, and his big tongue hung out of the left side of his mouth. He had a great big grin on his face as he ran towards Princess Ali. The dog was running too quickly and wasn’t able to stop his long legs from crashing into Princess Ali, so they both tumbled to the ground.

Princess Ali giggled as the dog covered her in kisses. When she was able to break free, she stood up and the dog began to dance in circles around her, barking happily. She saw that he wore a red collar with the name “Archie” stitched in white writing. She decided this dog must belong to someone so she spent all day walking the dog around the kingdom trying to find his rightful owners.

Throughout the day Princess Ali laughed more than she ever had. The dog spent the whole day trying to please her and make her laugh. He chased butterflies, played in puddles, licked her hand, snuggled his head into her belly, and pulled flowers out of the ground for her. As the day drew to a close, they hadn’t come across anyone that claimed to be his owner.

Princess Ali decided to keep the dog Archie, and they all lived happily ever after.

What is the first thing we learn about the dog Archie?

Possible Answers:

One of his ears stands straight up

He looked goofy

He has long legs

His tongue hangs out of the side of his mouth

Correct answer:

He looked goofy

Explanation:

We are introduced to the dog Archie in the second paragraph. We are told that Princess Ali spotted a “goofy-looking dog”. The next sentence goes on to describe why Archie looks goofy. The correct answer is, “He looked goofy”.

Example Question #10 : Understand Connections Within Texts

Prince Meanerman

Once upon a time, a mean prince ruled over a farming town called Summersville. The prince was named Prince Sweeterman, but he was known throughout Summersville as Prince Meanerman. The people of Summersville were very poor farmers, as the prince kept most of the wealth and food for himself. The farmers worked day and night trying to grow enough food for themselves, but still, the Prince took more and more. The sight of the hard-working farmers cracked Prince Sweeterman up as he watched from his castle in joy as the farmers struggled day after day. The Prince was warned that he should not treat his people this way, but the warning went in one ear and out the other. He never changed his ways.

One, by one the farmers began to look for other kingdoms to take them in. Eventually, Prince Sweeterman was left with no workers and no kingdom to rule over. With no food to eat for himself, he grew very hungry and meaner and meaner each day. Prince Meanerman never did learn his lesson.

Of the choices below, what’s the best reason for why the farms began to look for other kingdoms to live in?

Possible Answers:

Because Prince Sweeterman wasn’t a kind ruler

Because they didn’t want to be farmers

Because they wanted a change

Because they didn’t like the weather in Summersville

Correct answer:

Because Prince Sweeterman wasn’t a kind ruler

Explanation:

The first paragraph describes Prince Sweeterman as a mean person, he is even nicknamed “Prince Meanerman”. The farmers all worked very hard, but never had enough food or money for themselves because the prince would take it all for himself. Because of this, the farmer all began to leave. The passage doesn’t mention the weather of Summersville or whether or not the farmers actually enjoyed farming or not. Thus the best answer is, “Because Prince Sweeterman wasn’t a kind ruler”.

← Previous 1

All Common Core: 3rd Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 77 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept
Learning Tools by Varsity Tutors