### All SAT Math Resources

## Example Questions

### Example Question #1207 : Sat Mathematics

Margaret has been given a gift card with $150 worth of credit on it. She wants to spend it at the store where her father works, because she will get a 12 1/2 % employee's family discount. Also, the sales tax at the store is 8%.

The price tag on a pair of shoes that she wants to buy there says $200.00. If Margaret decides to buy the shoes and use the credit on her gift card, how much will she have to pay out of her own pocket?

**Possible Answers:**

**Correct answer:**

Margaret is getting a 12 1/2 %, or 12.5 %, discount off a $200 pair of shoes; this is

Subtract this discount from the price of the shoes; Margaret will pay

,

excluding sales tax.

8% of this price is

,

which, when added to the price, yields

.

Margaret has $150 of credit on her gift card, so she will pay

out of her own pocket.

### Example Question #21 : Sale Prices

A two-liter bottle of Zippy Zuppy soda costs $1.49. However, as part of a promotion to mark its ninth anniversary, if nine or more bottles are purchased, the store is offering a savings of 19%.

Jerry purchases two two-liter bottles each of Zippy Zuppy cola, Zippy Zuppy strawberry soda, Zippy Zuppy grape soda, and Zippy Zuppy orange soda. After a sales tax of 5.5%, how much will Jerry pay for the soda (nearest cent)?

**Possible Answers:**

**Correct answer:**

Jerry is purchasing bottles of soda; since he needs to purchase nine bottles to get the discount, he will pay full price, which, before tax, is

.

The sales tax is 5.5% of this, or

(rounded to the nearest cent)

Add this:

,

which is what Jerry will pay.

### Example Question #161 : Percentage

The price of a coffeemaker has been marked down 20% for a clearance sale. Tom buys the coffeemaker with a $10.00 coupon and pays $134.44. Give the price of the coffeemaker before the markdown and excluding the coupon.

**Possible Answers:**

**Correct answer:**

A coupon is applied to the *sale* price of an item, so the first deduction is the clearance markdown.

Let be the original price of the coffeemaker. The appliance has been marked down 20%, which means that the sale price is

.

The coupon takes $10 off the price, so the coffeemaker sells for

dollars. Set this equal to the actual cost of the coffeemaker, $134.44:

Solving for :

,

the correct response is

### Example Question #162 : Percentage

A two-liter bottle of Zippy Zuppy soda costs $1.39. However, as part of a promotion to mark its sixteenth anniversary, if ten or more bottles are purchased, the store is offering a savings of 16%.

Floyd purchases six two-liter bottles of Zippy Zuppy cola, four two-liter bottles of Zippy Zuppy ginger ale, and two two-liter bottles of Zippy Zuppy orange soda. After a sales tax of 6.5%, how much will Floyd pay for the soda (nearest cent)?

**Possible Answers:**

**Correct answer:**

Floyd purchases bottles of soda, so he will get the discount. Before the discount, the price of the soda is

The amount of the discount is 16% of this, or (rounding to the nearest cent)

making the price before tax

.

The sales tax is 6.5% of this, or (again, rounding to the nearest cent)

Add this:

,

the amount Floyd pays.

### Example Question #163 : Percentage

The price of a pair of shoes after a 15% clearance discount *and* a 20% employee discount is $113.74.

Give the price of the shoes before the two discounts (nearest cent).

**Possible Answers:**

**Correct answer:**

Call the price of the shoes before the two discounts . A reduction in price by 15%, which is the clearance discount, is equal to

A subsequent reduction in price by 20%, which is the employee discount, is

Set this quantity equal to the price of the shoes after the two discounts, $113.74, and solve for by dividing by 0.68:

To the nearest hundredth:

The price of the shoes before the discounts was $167.26.

### Example Question #164 : Percentage

Katy buys jeans that is on sale for $84. The tag says that the price was originally $142. What discount is she receiving on the shirt? Round to the nearest tenth of a percent.

**Possible Answers:**

None of the other answer options.

**Correct answer:**

Use proportions and cross-multiply to find the percentage of the cost that she is paying, then subtract that answer from the original price to solve for the discount.

If she is paying 59.2% of the regular cost, then subtract that figure from 100%.

100% - 59.2% = 40.8%

You could also set up the proportion so that you could arrive at the answer after cross-multiplying by subtracting 84 from 142 as the first step.

### Example Question #17 : Percentage

A sunglasses kiosk at the mall makes a $50 profit for every 6 pairs of sunglasses it sells. How many pairs of sunglasses must it sell to earn $1000 profit?

**Possible Answers:**

20

300

120

100

30

**Correct answer:**

120

Divide the profit per 6 pairs into the total desired profit $1000/$50 = 20.

Multiply 20 by 6 sunglasses = 120 sunglasses. Or use 6/50 = *x*/1000 and solve for *x*.

### Example Question #2 : How To Find Amount Of Profit

Ricky works at a shoe shop, and earns $40 in commission for each pair of shoes he sells plus a $100 weekly salary. If Ricky receives no other money, which of the following expressions represents the total dollar amount Ricky receives for a week in which he sells *n* shoes?

**Possible Answers:**

40(100 + *n*)

140*n*

140 + *n*

100 + *n*

100 + 40*n*

**Correct answer:**

100 + 40*n*

If Ricky sells *n* shoes in a week, he earns $40*n* in commission. His salary is a constant $100 per week, so his total payout is $100 + $40*n.*

### Example Question #2 : Profit Margin

An entrepreneur started a company making floggles. The factory requires $1000 worth of fixed expenses to keep it running every month. She is able to produce one floggle at the cost of $4 and sell one floggle at the cost of $6. If she produces and sells 500 floggles in one month, what is her profit?

**Possible Answers:**

$1000

$0

$3000

$2000

$4000

**Correct answer:**

$0

Profit = Income - Expenditures

Income = $6/floggle times 500 floggles = $3000

Expenditures = $1000 + $4/floggle times 500 floggles = $1000 + $2000 = $3000

Profit = 3000 - 3000 = 0

### Example Question #3 : How To Find Amount Of Profit

You are planning a New Year’s Eve bash. For each person attending, the caterer will charge you $15 for food, $10 for beverages, $5 for service. The band charges $2000 for the entire evening. You also have to pay the venue $2500 to rent the location for the night and $3 for parking for each attendee. If you expect 500 people to attend and you would like to make a $10000 profit for planning the event, how much must each ticket cost?

**Possible Answers:**

$62

$53

$33

$60

$42

**Correct answer:**

$62

First determine total cost.

Caterer: Per person = $15 + $10 + $5 = $30 per person

Parking: Per person = $3 per person

Total per person = $33

$33 * 500 people = $16,500

Plus cost of renting venue + band = $2500 + $2000 = $4500

Total (net) cost = $16,500 + $4500 = $21,000

Total (gross) cost = net cost + profit = $21,000 + $10,000 = $31,000

Cost per ticket = Gross cost / # of attendee = $31,000 / 500 = $62

Certified Tutor