Common Core: 3rd Grade English Language Arts : Determine Main Idea

Study concepts, example questions & explanations for Common Core: 3rd Grade English Language Arts

varsity tutors app store varsity tutors android store

All Common Core: 3rd Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 77 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept

Example Questions

← Previous 1

Example Question #1 : Determine Main Idea

“Honest Abe” 

Abraham Lincoln is not just the face on the penny. Abraham Lincoln was the 16th president of the United States and he was known as “Honest Abe." This nickname started when he was a young boy working in a store. If he gave someone the wrong change back, then he would follow them home and give them their left over money. “Honest Abe” is remembered as an honest boy and a great president. 

Abraham Lincoln was born in 1809 in a one-room home in Kentucky, and then later moved to Indiana and later Illinois. He grew up very poor and after his mother passed away, his older sister took care of him. Abraham Lincoln did not have an easy time growing up, but he was very smart. Most of what he knew he learned on his own by reading books, he was self-taught.

Lincoln became president in 1861. Lincoln wanted to end the use of slavery in the United States, which upset many people. Because of this, some states did not want to be apart of the United States and tried to have their own laws and rules. A war started and lasted for 4 years. This became known as the Civil War. After it ended, all of the states of the United States stayed together, and President Lincoln said that all slaves needed to be set free. 

Abraham Lincoln’s life was too short. He died at age 56, but he will always be remembered. 

 

What is the main idea of the passage? 

Possible Answers:

Abraham Lincoln was a great president and person. 

Abraham Lincoln was born in Kentucky. 

Abraham Lincoln in on the penny. 

Abraham Lincoln was the 16th president. 

Correct answer:

Abraham Lincoln was a great president and person. 

Explanation:

To answer this question, we need to understand what a main idea is. The main idea of a passage is what the passage is about, it's not just a detail found in the passage. In the passage we learned that Lincoln is on the penny, was born in Kentucky, and that he was the 16th president. These are all details found in the passage, not the main idea.

The main idea of this passage was that Abraham Lincoln was a great person and president. The passage proves this main idea by discussing how honest Lincoln was, even as a child when he returned the correct change to a customer, and the great things he accomplished during his presidency, like freeing slaves. 

Example Question #2 : Determine Main Idea

Adapted from “How the Camel Got His Hump” in Just So Stories by Rudyard Kipling (1902) 

Now this is the next tale, and it tells how the Camel got his big hump.

Presently the Horse came to him on Monday morning, with a saddle on his back and a bit in his mouth, and said, “Camel, O Camel, come out and trot like the rest of us.”

“Humph!” said the Camel; and the Horse went away and told the Man.

Presently the Dog came to him, with a stick in his mouth, and said, “Camel, O Camel, come and fetch and carry like the rest of us.”

“Humph!” said the Camel; and the Dog went away and told the Man.

Presently the Ox came to him, with the yoke on his neck and said, “Camel, O Camel, come and plough like the rest of us.”

“Humph!” said the Camel; and the Ox went away and told the Man.

At the end of the day the Man called the Horse and the Dog and the Ox together, and said, “Three, O Three, I’m very sorry for you (with the world so new‐and‐all); but that Humph‐thing in the Desert can’t work, or he would have been here by now, so I am going to leave him alone, and you must work double‐ time to make up for it.”

That made the Three very angry (with the world so new‐and‐all), and they held a palaver, and an indaba, and a punchayet, and a pow‐wow on the edge of the Desert; and the Camel came chewing milkweed most ’scruciating idle, and laughed at them. Then he said “Humph!” and went away again.

Presently there came along the Djinn in charge of All Deserts, rolling in a cloud of dust (Djinns always travel that way because it is Magic), and he stopped to palaver and pow‐wow with the Three.

“Djinn of All Deserts,” said the Horse, “is it right for any one to be idle, with the world so new‐and‐all?”

“Certainly not,” said the Djinn.

“Well,” said the Horse, “there’s a thing in the middle of your Howling Desert (and he’s a Howler himself) with a long neck and long legs, and he hasn’t done a stroke of work since Monday morning. He won’t trot.”

“Whew!” said the Djinn, whistling, “that’s my Camel, for all the gold in Arabia! What does he say about it?”

“He says ‘Humph!’” said the Dog; “and he won’t fetch and carry.”

“Does he say anything else?”

“Only ‘Humph!’; and he won’t plough,” said the Ox.

“Very good,” said the Djinn. “I’ll humph him if you will kindly wait a minute.” 

"Camel my friend, what's this is hear of your doing no work, the world so new-and-all?", and the Djinn

"Humph!"

"Camel, you've given the Three extra work ever since Monday morning, all on account of your 'scruciating idleness." 

"Humph!"

"I shouldn't say that again if I were you. You might say it once too often. Camel, I want you to work."

"Humph!"

No sooner has Camel said it than he sees his back, that he is so proud of, puffing up and puffing up into a great big lolloping human

"Do you see that hump? That's your very own humph that you've brought upon your very own self by not working. Today is Thursday, and you've done no work since Monday, when the work began. Now you are going to work," said Djinn. 

"How can I with this humph on my back?" asked Camel.

"That's made a-purpose all because you missed those three days. You will be able to work now for three days without eating, because you can live on your humph; and don't you ever say I never did anything for you. Stay with the Three, and behave."

"Humph! Humph!"

From that day to this the Camel always wears a humph. Now we call is "hump" so that we will not hurt his feelings. However, he has never yet caught up with the three days that he missed at the beginning of the world, and he has never yet learned how to behave. 

What is the main idea of the passage? 

Possible Answers:

The ox did not help with any of the work. 

The dog is the best worker. 

The horse was able to convince the camel to help with the work. 

Everyone should help with work that needs to be done, and there are consequences for not helping. 

Correct answer:

Everyone should help with work that needs to be done, and there are consequences for not helping. 

Explanation:

This passage is about a camel not helping out with work that needed to be done. Three other animals, the horse, dog, and ox, all tried to get the camel to help, but because he refused to help they had to do extra work. Near the end of the passage, a magical person comes and punishes the camel for not working. He gives the camel a hump on his back and tells the camel to start working. The hump on his back was the camel's consequence for not helping with the work for the first three days. 

Example Question #3 : Determine Main Idea

The Farm and the Magical Rain Storms

Since the time he was a little boy, Farmer Bo had always wanted to have a farm filled with lots of different kinds of animals. One day, as he was strolling down a country road, he saw a big sign in the middle of a field that reads “For Sale.” From what he could see, there wasn’t much to the land. Just a lot of open space and a small shack. The shack looked pretty old and beat-up from the outside. However, Farmer Bo never was the type to need nice things. He lived a simple life. He decided he would buy the land, live in the shack, and begin building a barn.

During the first night he spent in the shack, it began raining cats and dogs outside. Farmer Bo couldn’t sleep that night because he was worried that there might be too much flooding to start building his barn the next day. All night long he heard cracks of lighting and heavy drops of rain beating down on his tin roof. When morning came, he looked outside and couldn’t believe his eyes! There, in the middle of his field, was the start to his barn. It wasn’t completed yet, but there was a frame to the barn. Farmer Bo was baffled. He had no clue how this structure had just appeared. Instead of getting to work to complete his barn, he decided to see what would happen the next night.

That night no rain came. The ground was as dry as a bone when Farm Bo woke up from his slumber. To his disappointment, the barn still stood in the field just as it had the previous day- still not complete. Night after night he waited, but each day no more progress had been made when he woke up the next morning. After two weeks he decided he would get to work himself. He spent all day out in the hot sun working to build sides to his barn. When the sky got dark, and he was forced to quit working, he had half of the barn finished.

That night, the rain came again. To Farm Bo’s delight, the sides of the barn were all finished when he woke up the next morning. He decided not to sit back and keep waiting for the rain. His hard word had been rewarded the previous day, so he quickly got to work on the barn’s roof. He nailed hundreds of shingles in one single day, but again night came before the roof was complete. That night, he went to bed tired, sore, and hoping for rain.

What is the main idea of this passage?

Possible Answers:

Animals will appear after a rainstorm.

Laziness pays off.

Good things may come to those who work hard.

Buying a farm is easy.

Correct answer:

Good things may come to those who work hard.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. This passage is about Farmer Bo buying land in order to build a barn. During the passage, he gets lazy and doesn’t work on the barn, but instead waits to see if the rainstorm will build it for him. He learns that if he puts in hard work, the rainstorms will come and help him. But, if he doesn’t work they will not. The correct answer is “Good things may come to those who work hard.”

Example Question #4 : Determine Main Idea

The Farm and the Magical Rain Storms

Since the time he was a little boy, Farmer Bo had always wanted to have a farm filled with lots of different kinds of animals. One day, as he was strolling down a country road, he saw a big sign in the middle of a field that reads “For Sale.” From what he could see, there wasn’t much to the land. Just a lot of open space and a small shack. The shack looked pretty old and beat-up from the outside. However, Farmer Bo never was the type to need nice things. He lived a simple life. He decided he would buy the land, live in the shack, and begin building a barn.

During the first night he spent in the shack, it began raining cats and dogs outside. Farmer Bo couldn’t sleep that night because he was worried that there might be too much flooding to start building his barn the next day. All night long he heard cracks of lighting and heavy drops of rain beating down on his tin roof. When morning came, he looked outside and couldn’t believe his eyes! There, in the middle of his field, was the start to his barn. It wasn’t completed yet, but there was a frame to the barn. Farmer Bo was baffled. He had no clue how this structure had just appeared. Instead of getting to work to complete his barn, he decided to see what would happen the next night.

That night no rain came. The ground was as dry as a bone when Farm Bo woke up from his slumber. To his disappointment, the barn still stood in the field just as it had the previous day- still not complete. Night after night he waited, but each day no more progress had been made when he woke up the next morning. After two weeks he decided he would get to work himself. He spent all day out in the hot sun working to build sides to his barn. When the sky got dark, and he was forced to quit working, he had half of the barn finished.

That night, the rain came again. To Farm Bo’s delight, the sides of the barn were all finished when he woke up the next morning. He decided not to sit back and keep waiting for the rain. His hard word had been rewarded the previous day, so he quickly got to work on the barn’s roof. He nailed hundreds of shingles in one single day, but again night came before the roof was complete. That night, he went to bed tired, sore, and hoping for rain.

 

What is the main idea of the first paragraph?

Possible Answers:

The rainstorm helps to build Farm Bo’s barn.

When Farmer Bo doesn’t work, the rain doesn’t help him build his barn.

Farm Bo buys a piece of land so he can have a farm.

Farmer Bo’s hard work is rewarded with a rainstorm, which helps build his barn.

Correct answer:

Farm Bo buys a piece of land so he can have a farm.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. This question is asking for just the main idea of one specific paragraph. So you want to focus on the overall idea that you learn from just the one paragraph, nothing else covered in the passage. The first paragraph talks about Farm Bo’s dream to one day have a farm filled with lots of animals, so he buys a piece of land that is for sale. There isn’t a barn for animals on the land, but he plans to build one himself. The correct answer is, “Farm Bo buys a piece of land so he can have a farm.”

Example Question #5 : Determine Main Idea

The Farm and the Magical Rain Storms

Since the time he was a little boy, Farmer Bo had always wanted to have a farm filled with lots of different kinds of animals. One day, as he was strolling down a country road, he saw a big sign in the middle of a field that reads “For Sale.” From what he could see, there wasn’t much to the land. Just a lot of open space and a small shack. The shack looked pretty old and beat-up from the outside. However, Farmer Bo never was the type to need nice things. He lived a simple life. He decided he would buy the land, live in the shack, and begin building a barn.

During the first night he spent in the shack, it began raining cats and dogs outside. Farmer Bo couldn’t sleep that night because he was worried that there might be too much flooding to start building his barn the next day. All night long he heard cracks of lighting and heavy drops of rain beating down on his tin roof. When morning came, he looked outside and couldn’t believe his eyes! There, in the middle of his field, was the start to his barn. It wasn’t completed yet, but there was a frame to the barn. Farmer Bo was baffled. He had no clue how this structure had just appeared. Instead of getting to work to complete his barn, he decided to see what would happen the next night.

That night no rain came. The ground was as dry as a bone when Farm Bo woke up from his slumber. To his disappointment, the barn still stood in the field just as it had the previous day- still not complete. Night after night he waited, but each day no more progress had been made when he woke up the next morning. After two weeks he decided he would get to work himself. He spent all day out in the hot sun working to build sides to his barn. When the sky got dark, and he was forced to quit working, he had half of the barn finished.

That night, the rain came again. To Farm Bo’s delight, the sides of the barn were all finished when he woke up the next morning. He decided not to sit back and keep waiting for the rain. His hard word had been rewarded the previous day, so he quickly got to work on the barn’s roof. He nailed hundreds of shingles in one single day, but again night came before the roof was complete. That night, he went to bed tired, sore, and hoping for rain.

What is the main idea of the second paragraph?

Possible Answers:

Farmer Bo’s hard work is rewarded with a rainstorm, which helps build his barn.

When Farmer Bo doesn’t work, the rain doesn’t help him build his barn.

The rainstorm helps to build Farm Bo’s barn.

Farm Bo buys a piece of land so he can have a farm.

Correct answer:

The rainstorm helps to build Farm Bo’s barn.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. This question is asking for just the main idea of one specific paragraph. So you want to focus on the overall idea that you learn from just the one paragraph, nothing else covered in the passage. At the point of the second paragraph, Farm Bo has already bought the land to build his farm. He spends his first night in the shack during a rainstorm. When he woke up, the start of his barn had been built. The correct answer is “The rainstorm helps to build Farm Bo’s barn”.

Example Question #6 : Determine Main Idea

The Farm and the Magical Rain Storms

Since the time he was a little boy, Farmer Bo had always wanted to have a farm filled with lots of different kinds of animals. One day, as he was strolling down a country road, he saw a big sign in the middle of a field that reads “For Sale.” From what he could see, there wasn’t much to the land. Just a lot of open space and a small shack. The shack looked pretty old and beat-up from the outside. However, Farmer Bo never was the type to need nice things. He lived a simple life. He decided he would buy the land, live in the shack, and begin building a barn.

During the first night he spent in the shack, it began raining cats and dogs outside. Farmer Bo couldn’t sleep that night because he was worried that there might be too much flooding to start building his barn the next day. All night long he heard cracks of lighting and heavy drops of rain beating down on his tin roof. When morning came, he looked outside and couldn’t believe his eyes! There, in the middle of his field, was the start to his barn. It wasn’t completed yet, but there was a frame to the barn. Farmer Bo was baffled. He had no clue how this structure had just appeared. Instead of getting to work to complete his barn, he decided to see what would happen the next night.

That night no rain came. The ground was as dry as a bone when Farm Bo woke up from his slumber. To his disappointment, the barn still stood in the field just as it had the previous day- still not complete. Night after night he waited, but each day no more progress had been made when he woke up the next morning. After two weeks he decided he would get to work himself. He spent all day out in the hot sun working to build sides to his barn. When the sky got dark, and he was forced to quit working, he had half of the barn finished.

That night, the rain came again. To Farm Bo’s delight, the sides of the barn were all finished when he woke up the next morning. He decided not to sit back and keep waiting for the rain. His hard word had been rewarded the previous day, so he quickly got to work on the barn’s roof. He nailed hundreds of shingles in one single day, but again night came before the roof was complete. That night, he went to bed tired, sore, and hoping for rain.

What is the main idea of the third paragraph?

Possible Answers:

Farmer Bo’s hard work is rewarded with a rainstorm, which helps build his barn.

When Farmer Bo doesn’t work, the rain doesn’t help him build his barn.

Farm Bo buys a piece of land so he can have a farm.

The rainstorm helps to build Farm Bo’s barn.

Correct answer:

When Farmer Bo doesn’t work, the rain doesn’t help him build his barn.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. This question is asking for just the main idea of one specific paragraph. So you want to focus on the overall idea that you learn from just the one paragraph, nothing else covered in the passage. During the third paragraph, Farm Bo doesn’t do any more on his barn because the rainstorm had helped him build the barn during his first night on the farm. However, during the third paragraph, no rainstorm comes and no progress is made to complete the Barn because Farm Bo doesn’t work. The correct answer is, “When Farmer Bo doesn’t work, the rain doesn’t help him build his barn.”

Example Question #7 : Determine Main Idea

The Farm and the Magical Rain Storms

Since the time he was a little boy, Farmer Bo had always wanted to have a farm filled with lots of different kinds of animals. One day, as he was strolling down a country road, he saw a big sign in the middle of a field that reads “For Sale.” From what he could see, there wasn’t much to the land. Just a lot of open space and a small shack. The shack looked pretty old and beat-up from the outside. However, Farmer Bo never was the type to need nice things. He lived a simple life. He decided he would buy the land, live in the shack, and begin building a barn.

During the first night he spent in the shack, it began raining cats and dogs outside. Farmer Bo couldn’t sleep that night because he was worried that there might be too much flooding to start building his barn the next day. All night long he heard cracks of lighting and heavy drops of rain beating down on his tin roof. When morning came, he looked outside and couldn’t believe his eyes! There, in the middle of his field, was the start to his barn. It wasn’t completed yet, but there was a frame to the barn. Farmer Bo was baffled. He had no clue how this structure had just appeared. Instead of getting to work to complete his barn, he decided to see what would happen the next night.

That night no rain came. The ground was as dry as a bone when Farm Bo woke up from his slumber. To his disappointment, the barn still stood in the field just as it had the previous day- still not complete. Night after night he waited, but each day no more progress had been made when he woke up the next morning. After two weeks he decided he would get to work himself. He spent all day out in the hot sun working to build sides to his barn. When the sky got dark, and he was forced to quit working, he had half of the barn finished.

That night, the rain came again. To Farm Bo’s delight, the sides of the barn were all finished when he woke up the next morning. He decided not to sit back and keep waiting for the rain. His hard word had been rewarded the previous day, so he quickly got to work on the barn’s roof. He nailed hundreds of shingles in one single day, but again night came before the roof was complete. That night, he went to bed tired, sore, and hoping for rain.

What is the main idea of the fourth paragraph?

Possible Answers:

When Farmer Bo doesn’t work, the rain doesn’t help him build his barn.

Farm Bo buys a piece of land so he can have a farm.

Farmer Bo’s hard work is rewarded with a rainstorm, which helps build his barn.

The rainstorm helps to build Farm Bo’s barn.

Correct answer:

Farmer Bo’s hard work is rewarded with a rainstorm, which helps build his barn.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. This question is asking for just the main idea of one specific paragraph. So you want to focus on the overall idea that you learn from just the one paragraph, nothing else covered in the passage. In the final paragraph of the story, Farmer Bo gets back to work building his barn and another rainstorm comes to help him along after a day of hard work by Farmer Bo. The correct answer is, “Farmer Bo’s hard work is rewarded with a rainstorm, which helps build his barn.”

Example Question #8 : Determine Main Idea

Adley Joins the Soccer Team

The day started off like any other day. Adley woke up, got dressed, ate breakfast, and began running to school. Her mother joked that it was like “pulling teeth” to get Adley out of bed in the morning, but today was different. Her dad had pulled strings to get her on the soccer team- a year earlier than most girls were allowed to start playing at her school. Today was the first day of practice, and she couldn’t wait! Today was not going to be like any other day.

All-day she was distracted. She couldn’t focus on what the teachers were teaching in class. She just kept thinking about soccer practice after school, and her nerves were growing bigger and bigger. By the time practice was about to start, Adley was so nervous she kept dropping her cleats. She began to wonder if she really should join the team.

Suddenly, Adley heard a whisper, “Put the cleats on, that’s all you need to do”. She looked around but saw no one close to her that could have spoken to her. All of the other girls were already on the soccer field stretching before practice began. She did as she heard, and put the cleats on. Before she ran onto the field to join the other girls, she noticed a golden glow around her soccer cleats. She thought her eyes were playing tricks on her, but she was too embarrassed to ask anyone else if they saw the glow too.

During practice, Adley ran faster than she’s ever run before, and she scored 4 goals during the 1-hour practice. Her teammates huddled around her after each goal and praised her talents. After each goal that she scored, she looked down and saw the golden glow around her cleats- she figured they must be magic! As long as Adley was wearing her cleats, her confidence grew and her nerves disappeared.

What is the main idea of this passage?

Possible Answers:

Adley is too nervous to participate in soccer practice.

Adley doesn’t do well in school because she isn’t a good student.

Magical cleats help Adley perform her best during soccer practice.

Adley’s dad gets Adley on the soccer team.

Correct answer:

Magical cleats help Adley perform her best during soccer practice.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. During the passage, we learn that Adley joins the soccer team, but is nervous about her first practice. However, when she puts on her cleats she sees a glow. The cleats help her run faster than normal and score a lot of goals. The correct answer is, “Magical cleats help Adley perform her best during soccer practice.”

Example Question #9 : Determine Main Idea

Adley Joins the Soccer Team

The day started off like any other day. Adley woke up, got dressed, ate breakfast, and began running to school. Her mother joked that it was like “pulling teeth” to get Adley out of bed in the morning, but today was different. Her dad had pulled strings to get her on the soccer team- a year earlier than most girls were allowed to start playing at her school. Today was the first day of practice, and she couldn’t wait! Today was not going to be like any other day.

All-day she was distracted. She couldn’t focus on what the teachers were teaching in class. She just kept thinking about soccer practice after school, and her nerves were growing bigger and bigger. By the time practice was about to start, Adley was so nervous she kept dropping her cleats. She began to wonder if she really should join the team.

Suddenly, Adley heard a whisper, “Put the cleats on, that’s all you need to do”. She looked around but saw no one close to her that could have spoken to her. All of the other girls were already on the soccer field stretching before practice began. She did as she heard, and put the cleats on. Before she ran onto the field to join the other girls, she noticed a golden glow around her soccer cleats. She thought her eyes were playing tricks on her, but she was too embarrassed to ask anyone else if they saw the glow too.

During practice, Adley ran faster than she’s ever run before, and she scored 4 goals during the 1-hour practice. Her teammates huddled around her after each goal and praised her talents. After each goal that she scored, she looked down and saw the golden glow around her cleats- she figured they must be magic! As long as Adley was wearing her cleats, her confidence grew and her nerves disappeared.

What is the main idea of the first paragraph?

Possible Answers:

The day was a special day because it was Adley’s first day of soccer practice.

Adley was distracted during school because she was nervous about her first soccer practice.

Adley saw a glow from her soccer cleats when she put them on before practice.

Adley had a great practice.

Correct answer:

The day was a special day because it was Adley’s first day of soccer practice.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. This question is asking for just the main idea of one specific paragraph. So you want to focus on the overall idea that you learn from just the one paragraph, nothing else covered in the passage. During the first paragraph, we learn that Adley has her first soccer practice that day and she is very excited. Though the day started off like all other days, it was special because she was starting soccer. The correct answer is, “The day was a special day because it was Adley’s first day of soccer practice.”

Example Question #10 : Determine Main Idea

Adley Joins the Soccer Team

The day started off like any other day. Adley woke up, got dressed, ate breakfast, and began running to school. Her mother joked that it was like “pulling teeth” to get Adley out of bed in the morning, but today was different. Her dad had pulled strings to get her on the soccer team- a year earlier than most girls were allowed to start playing at her school. Today was the first day of practice, and she couldn’t wait! Today was not going to be like any other day.

All-day she was distracted. She couldn’t focus on what the teachers were teaching in class. She just kept thinking about soccer practice after school, and her nerves were growing bigger and bigger. By the time practice was about to start, Adley was so nervous she kept dropping her cleats. She began to wonder if she really should join the team.

Suddenly, Adley heard a whisper, “Put the cleats on, that’s all you need to do”. She looked around but saw no one close to her that could have spoken to her. All of the other girls were already on the soccer field stretching before practice began. She did as she heard, and put the cleats on. Before she ran onto the field to join the other girls, she noticed a golden glow around her soccer cleats. She thought her eyes were playing tricks on her, but she was too embarrassed to ask anyone else if they saw the glow too.

During practice, Adley ran faster than she’s ever run before, and she scored 4 goals during the 1-hour practice. Her teammates huddled around her after each goal and praised her talents. After each goal that she scored, she looked down and saw the golden glow around her cleats- she figured they must be magic! As long as Adley was wearing her cleats, her confidence grew and her nerves disappeared.

What is the main idea of the second paragraph?

Possible Answers:

The day was a special day because it was Adley’s first day of soccer practice.

Adley was distracted during school because she was nervous about her first soccer practice.

Adley had a great practice.

Adley saw a glow from her soccer cleats when she put them on before practice.

Correct answer:

Adley was distracted during school because she was nervous about her first soccer practice.

Explanation:

The main idea of a text is an idea you learn from all the parts of the passage together, not just one part or paragraph. It is the key point that the author is trying to make overall. This question is asking for just the main idea of one specific paragraph. So you want to focus on the overall idea that you learn from just the one paragraph, nothing else covered in the passage. The second paragraph talks about how nervous Adley is about her first soccer practice. Because she is so nervous, she can’t concentrate during school. She begins to doubt whether she should be on the team or not. The correct answer is, “Adley was distracted during school because she was nervous about her first soccer practice."

← Previous 1

All Common Core: 3rd Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 77 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept
Learning Tools by Varsity Tutors