### All SAT Math Resources

## Example Questions

### Example Question #572 : Arithmetic

If a TV show is 45 minutes long, what fraction of the show is completed 5 minutes after it begins?

**Possible Answers:**

1/2

1/3

1/10

1/4

1/9

**Correct answer:**

1/9

5 minutes out of 45 have been completed. We can represent this as a fraction: 5/45. When simplified, this yields 1/9.

### Example Question #1 : How To Find The Part From The Whole

A birthday cake is cut into 8 pieces. On the first night three pieces are eaten. On the second night, 20% of the remaining cake was eaten. On the third night, half of the remaining cake was eaten. How many slices were left to eat on the fourth night?

**Possible Answers:**

1

4.5

3

2

1/2

**Correct answer:**

2

First night: 8 – 3 = 5 remaining.

Second night: 20% of 5 remaining = .2 * 5 = 1 slice Therefore 4 remaining.

Third night: ½ of the 4 remaining = ½*4 = 2 slices remaining

### Example Question #93 : Fractions

There was a malfunction at a candy factory and the machines only put red, purple, and green candy into the bags. If 1/4 of the candies were red and 3/8 were green, how many purple candies were in the bag, if each bag can hold 16 pieces?

**Possible Answers:**

3

4

6

10

8

**Correct answer:**

6

Since 1/4 of the 16 are red: 16 * 1/4 = 4 red candies. With 3/8 being green:

16 X 3/8 = 6 green candies. 16 – 4 – 6 = 6 candies remain, which must be purple.

### Example Question #2 : How To Find The Part From The Whole

In the 30-day month of January, for every three days it snowed, there were seven days it did not snow. The number of days in January on which it did not snow was how much greater than the number of days in January on which it snowed?

**Possible Answers:**

11

13

14

12

10

**Correct answer:**

12

The question tells us that for every ten-day period in January (a three-day period plus a seven-day period), it snowed on 3 of those days and did not snow on 7 of those days. Since January has 30 days, it has 3 ten-day periods, so we multiply the numbers given for the 10-day period by 3 to find the number of days with and without snow during the 30-day period. Doing this, we see that it snowed 3 * 3 = 9 days and did not snow 7 * 3 = 21 days during the 30-day period. Since the question asks how much *greater* the number of days on which it did not snow is than the number of days on which it snowed, we subtract as follows: number of days it did not snow - number of days it snowed = 21 – 9 = 12.

### Example Question #1 : How To Find The Part From The Whole

Mikey has one full box of cereal. On Saturday, he eats 1/3 of the the box. On Sunday he eats 2/3 of what is left. How much of the box is still left?

**Possible Answers:**

2/9

2/3

5/9

none

4/9

**Correct answer:**

2/9

If Mikey eats 1/3 of the box, he is left with 1 – 1/3 = 2/3.

When he eats 2/3 of what remains, he is eating 2/3 of 2/3, or 4/9 of the box.

2/3 – 4/9 = 2/9

### Example Question #4 : How To Find The Part From The Whole

What is the remainder when 27 is divided by 6?

**Possible Answers:**

3

4

8

4.5

0.5

**Correct answer:**

3

Long division is the fastest way: 6 goes into 27 four times. 6 times four is 24. 27 – 24 = 3.

### Example Question #5 : How To Find The Part From The Whole

A pitcher is currently of the way full of water. If ounces are poured out, then the pitcher would be of the way full. How many ounces of water are in the pitcher before the ounces are poured out?

**Possible Answers:**

**Correct answer:**

Let *p* represent the total capacity of the pitcher. The current volume in the pitcher is . If this volume is depleted by ounces, it becomes . In other words:

Solve this equation for and get:

Remember, represents the total capacity of the pitcher, or 60 ounces. The question asks how many ounces are in the pitcher at the beginning of the problem, so evaluate.

### All SAT Math Resources

### Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: