PSAT Math : How to find the sale price

Study concepts, example questions & explanations for PSAT Math

varsity tutors app store varsity tutors android store

Example Questions

← Previous 1

Example Question #1 : How To Find The Sale Price

Maria was shopping for a camera and found one that was on sale for 30% off.  As she went to pay for it, the store announced an instant sale that took an additional 10% off all items.  If the final price Maria paid was $207.27, what was the original price (before all discounts) of the camera?

 

Possible Answers:

$329.00

$290.18

$518.18

$767.67

$82.91

Correct answer:

$329.00

Explanation:

To reconstruct an original price from a sale price, use:

Original Price – Original Price * Mark-down-percent = Sale Price, or

Original Price * (1 - Mark-down-percent) = Sale Price

To do a double mark-down problem, we must do this twice.  For the 10%:

Original Sale Price * (1 – 10%) = $207.27

Original Sale Price = $207.27/0.9 = $230.30.

For the pre-all-discount price,

Original Price * (1 – 30%) = $230.30

Original Price = $230.30/0.7 = $329.00.

 

Example Question #1 : How To Find The Sale Price

An mp3 player costs $100 on day one.  On day two, the shop owner decides to decrease the price by 10% of the day one price.  However, on day three the owner changes her mind and raises the price by 10% of the day two price.  What is the new price of the mp3 player?

Possible Answers:

$99

$101

$98

$102

$100

Correct answer:

$99

Explanation:

10% of the day one price = 0.1(100) = $10.

Therefore the day two price = 100 - 10 = $90.

10% of the day two price = 0.1(90) = $9.

Therefore the day three price = 90 + 9 = $99.

Example Question #1 : How To Find The Sale Price

The price of a purse is reduced by 20%. It is then put on final sale with an additional 30% off. What is the total discount on the purse?

Possible Answers:

48%

40%

50%

44%

56%

Correct answer:

44%

Explanation:

Let us assume that the original purse is $100. The price after the first reduction is $80. After the second reduction the price is now $56. The difference between 100 and 56 is 44, giving 44% off.

Example Question #1 : How To Find The Sale Price

A store is having a sale. If you buy one widget for the regular price of $20, you can buy a second widget for 40% off the regular price. How much per widget does a customer save by buying two widgets during the sale instead of buying two widgets at the regular price?

Possible Answers:

8

12

20

4

32

Correct answer:

4

Explanation:

Widget 1 costs $20.

Widget 2 is on sale for 40%($20) off, or $8 off, or $20 – $8 = $12.

Two widgets during the sale cost $20 + $12 = $32.

Two widgets at regular price cost $20 + $20 = $40.

The total amount saved during the sale is $40 – $32 = $8.

This is the savings for two widgets, so the savings for one widget is $8/2 = $4.

Example Question #2 : How To Find The Sale Price

A $225 dress goes on sale for 75% off. It is then discounted again for 10% off. How much money was saved on by the final purchase?

Possible Answers:

174.37

16.88

191.25

33.75

50.63

Correct answer:

174.37

Explanation:

The answer is $174.37.

The dress originally cost $225 but when it went on sale for 75% off we multiply the sale cost by 0.75. We see that through the sale we save $168.75 makeing the new cost of the dress $56.25.

Now we take the new cost of the dress ($56.25) and multiply that by 0.10 to represent the 10% discount. From this we see we save an additional $5.63 making the final cost of the dress $50.63.

The total savings on the dress sum up to $174.37.

Example Question #1 : How To Find The Sale Price

A stove is regularly priced for $300. What is the difference one would pay when buying it at a 20% discount rather than a 10% discount, with an additional 10% discount off the sale price?

Possible Answers:

$3

$30

$20

$5

Correct answer:

$3

Explanation:

Buying the stove at a 20% discount would be $240. If one buys it at a sale of 10%, with another 10% off then the price would be $243, so the difference is $3

20% of 300 is 0.2 * 300 = 60 → 300 – 60 = 240

10% of 300 is 0.1 * 300 = 30 → 300 – 30 = 270

10% of 270 is 0.1 * 270 = 27 → 270 – 27 = 243

243 – 240 = 3

Example Question #2 : How To Find The Sale Price

Mark sells his car to Mike for 95% of the amount he originally paid. Mike then discounts the car 20% and sells it to Max. Max paid $300. How much did Mark buy his car for (rounded to the nearest dollar)?

Possible Answers:

265

395

335

280

355

Correct answer:

395

Explanation:

Apply your percentage knowledge. Starting value times percentage equals end value. $300/(1 – 0.2) = $375. $375/0.95 = $395.

Example Question #3 : How To Find The Sale Price

The costs for Lizzie’s party are as follows: $6000 to cater, $1200 for the DJ, $2000 for decorating, and $2200 for the venue rental. Lizze can choose to apply a discount of 10% for the caterer and decorating but is then charged an additional 30% for the DJ and venue. What is the minimum price she will pay?

Possible Answers:

$10,800

$11,400

$12,160

$12,440

$11,000

Correct answer:

$11,400

Explanation:

The discounts are not worth the extra cost. The answer is $11,400.

 

Example Question #4 : How To Find The Sale Price

Mr. Glatfelter trains hunting dogs for a price of $4000 per dog. If it costs him $15,000 per month to keep his business open and each dog costs $1000 to train, how many dogs per month must he train to make a profit?

Possible Answers:

6

7

8

5

9

Correct answer:

6

Explanation:

The answer is 6. 6 hunting dogs gives him a net profit of $3000. If you picked 5, that’s where Glatfelter breaks even (he doesn’t make a profit or a loss).

Example Question #3 : How To Find The Sale Price

A dress was originally priced at $70. In January, it was put on sale for 20% off. Then in February, the sale price was lowered an additional $10 off of January's price. How much is the dress currently being sold for?

Possible Answers:

$60

$34

$46

$52

$50

Correct answer:

$46

Explanation:

The dress started at $70. In January, it was marked down 20%. $70 * 0.2 = $14, so it was being sold for $70 – $14 = $56. Then we're told its price is again lowered, this time by $10. Now the price is $56 – $10 = $46.

← Previous 1
Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: