MAP 8th Grade Reading : Literature: Key Ideas and Details

Study concepts, example questions & explanations for MAP 8th Grade Reading

varsity tutors app store varsity tutors android store

All MAP 8th Grade Reading Resources

4 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept

Example Questions

Example Question #1 : Literature: Key Ideas And Details

Adapted from Pinocchio by Carl Collodi (1883)

There was once upon a time a piece of wood in the shop of an old carpenter named Master Antonio. Everybody, however, called him Master Cherry, on account of the end of his nose, which was always as red and polished as a ripe cherry.

No sooner had Master Cherry set eyes on the piece of wood than his face beamed with delight, and, rubbing his hands together with satisfaction, he said softly to himself:

"This wood has come at the right moment; it will just do to make the leg of a little table."

He immediately took a sharp axe with which to remove the bark and the rough surface, but just as he was going to give the first stroke he heard a very small voice say imploringly, "Do not strike me so hard!"

He turned his terrified eyes all around the room to try and discover where the little voice could possibly have come from, but he saw nobody! He looked under the bench—nobody; he looked into a cupboard that was always shut—nobody; he looked into a basket of shavings and sawdust—nobody; he even opened the door of the shop and gave a glance into the street—and still nobody. Who, then, could it be?

"I see how it is," he said, laughing and scratching his wig, "evidently that little voice was all my imagination. Let us set to work again."

And, taking up the axe, he struck a tremendous blow on the piece of wood.

"Oh! oh! you have hurt me!" cried the same little voice dolefully.

This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:

"But where on earth can that little voice have come from that said 'Oh! oh!'? Is it possible that this piece of wood can have learned to cry and to lament like a child? I cannot believe it. This piece of wood is nothing but a log for fuel like all the others, and thrown on the fire it would about suffice to boil a saucepan of beans. How then? Can anyone be hidden inside it? If anyone is hidden inside, so much the worse for him. I will settle him at once."

So saying, he seized the poor piece of wood and commenced beating it without mercy against the walls of the room.

Then he stopped to listen if he could hear any little voice lamenting. He waited two minutes—nothing; five minutes—nothing; ten minutes—still nothing!

"I see how it is," he then said, forcing himself to laugh, and pushing up his wig; "evidently the little voice that said 'Oh! oh!' was all my imagination! Let us set to work again."

Putting the axe aside, he took his plane, to plane and polish the bit of wood; but whilst he was running it up and down he heard the same little voice say, laughing:

"Stop! you are tickling me all over!"

This time poor Master Cherry fell down as if he had been struck by lightning. When he at last opened his eyes he found himself seated on the floor.

His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright.

Why was Master Cherry scared? 

Possible Answers:

Master Cherry was scared because of the storm. 

Master Cherry was scared because he is old. 

Master Cherry was scared because he didn't know who was talking. 

Master Cherry was scared because the wood was talking.

Correct answer:

Master Cherry was scared because the wood was talking.

Explanation:

There are two main parts of the passage that tell us why Master Cherry was scared:

"This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:" 

and

"His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright."

If we look at the text around these part of the passage, the all come after Master Cherry realizes that the wood is talking; thus, the correct answer is that Master Cherry was scared because the wood was talking. 

Example Question #2 : Literature: Key Ideas And Details

Adapted from "Advice to Youth" by Mark Twain (1882)

Being told I would be expected to talk here, I inquired what sort of talk I ought to make. They said it should be something suitable to youth—something didactic, instructive, or something in the nature of good advice. Very well. I have a few things in my mind which I have often longed to say for the instruction of the young; for it is in one’s tender early years that such things will best take root and be most enduring and most valuable. First, then. I will say to you, my young friends—and I say it beseechingly, urgently—always obey your parents, when they are present. This is the best policy in the long run, because if you don’t, they will make you. Most parents think they know better than you do, and you can generally make more by humoring that superstition than you can by acting on your own better judgment.

Go to bed early, get up early—this is wise. Some authorities say get up with the sun; some say get up with one thing, others with another. But a lark is really the best thing to get up with. It gives you a splendid reputation with everybody to know that you get up with the lark; and if you get the right kind of lark, and work at him right, you can easily train him to get up at half past nine, every time—it’s no trick at all.

 

What is the main purpose of the passage? 

Possible Answers:

To use rhetoric that is both humorous and critical of the learned norms of youth

To call upon young people to obey the rules and guidelines that surround them

To encourage the audience to go buy larks

To employ descriptive writing that calls upon young people to be more integrated in society

Correct answer:

To use rhetoric that is both humorous and critical of the learned norms of youth

Explanation:

In the passage, Mark Twain is mocking learned behaviors and guidelines that youth are expected to adhere to or obey. By poking fun at the current norms, he is critical of them.

Example Question #3 : Literature: Key Ideas And Details

Adapted from "Advice to Youth" by Mark Twain (1882)

Being told I would be expected to talk here, I inquired what sort of talk I ought to make. They said it should be something suitable to youth—something didactic, instructive, or something in the nature of good advice. Very well. I have a few things in my mind which I have often longed to say for the instruction of the young; for it is in one’s tender early years that such things will best take root and be most enduring and most valuable. First, then. I will say to you, my young friends—and I say it beseechingly, urgently—always obey your parents, when they are present. This is the best policy in the long run, because if you don’t, they will make you. Most parents think they know better than you do, and you can generally make more by humoring that superstition than you can by acting on your own better judgment.

Go to bed early, get up early—this is wise. Some authorities say get up with the sun; some say get up with one thing, others with another. But a lark is really the best thing to get up with. It gives you a splendid reputation with everybody to know that you get up with the lark; and if you get the right kind of lark, and work at him right, you can easily train him to get up at half past nine, every time—it’s no trick at all.

Why does the passage suggest getting up with a lark? 

Possible Answers:

A lark is quiet 

A lark can be trained to sleep in 

A lark doesn't sleep 

A lark doesn't get up early 

Correct answer:

A lark can be trained to sleep in 

Explanation:

Waking up with a lark is mentioned in the last paragraph of the passage. 

"Go to bed early, get up early—this is wise. Some authorities say get up with the sun; some say get up with one thing, others with another. But a lark is really the best thing to get up with. It gives you a splendid reputation with everybody to know that you get up with the lark; and if you get the right kind of lark, and work at him right, you can easily train him to get up at half past nine, every time—it’s no trick at all."

Based on the bolded sentence, the best answer is "a lark ca be trained to sleep in." 

Example Question #4 : Literature: Key Ideas And Details

Adapted from Pinocchio by Carl Collodi (1883)

There was once upon a time a piece of wood in the shop of an old carpenter named Master Antonio. Everybody, however, called him Master Cherry, on account of the end of his nose, which was always as red and polished as a ripe cherry.

No sooner had Master Cherry set eyes on the piece of wood than his face beamed with delight, and, rubbing his hands together with satisfaction, he said softly to himself:

"This wood has come at the right moment; it will just do to make the leg of a little table."

He immediately took a sharp axe with which to remove the bark and the rough surface, but just as he was going to give the first stroke he heard a very small voice say imploringly, "Do not strike me so hard!"

He turned his terrified eyes all around the room to try and discover where the little voice could possibly have come from, but he saw nobody! He looked under the bench—nobody; he looked into a cupboard that was always shut—nobody; he looked into a basket of shavings and sawdust—nobody; he even opened the door of the shop and gave a glance into the street—and still nobody. Who, then, could it be?

"I see how it is," he said, laughing and scratching his wig, "evidently that little voice was all my imagination. Let us set to work again."

And, taking up the axe, he struck a tremendous blow on the piece of wood.

"Oh! oh! you have hurt me!" cried the same little voice dolefully.

This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:

"But where on earth can that little voice have come from that said 'Oh! oh!'? Is it possible that this piece of wood can have learned to cry and to lament like a child? I cannot believe it. This piece of wood is nothing but a log for fuel like all the others, and thrown on the fire it would about suffice to boil a saucepan of beans. How then? Can anyone be hidden inside it? If anyone is hidden inside, so much the worse for him. I will settle him at once."

So saying, he seized the poor piece of wood and commenced beating it without mercy against the walls of the room.

Then he stopped to listen if he could hear any little voice lamenting. He waited two minutes—nothing; five minutes—nothing; ten minutes—still nothing!

"I see how it is," he then said, forcing himself to laugh, and pushing up his wig; "evidently the little voice that said 'Oh! oh!' was all my imagination! Let us set to work again."

Putting the axe aside, he took his plane, to plane and polish the bit of wood; but whilst he was running it up and down he heard the same little voice say, laughing:

"Stop! you are tickling me all over!"

This time poor Master Cherry fell down as if he had been struck by lightning. When he at last opened his eyes he found himself seated on the floor.

His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright.

Why was Master Cherry scared? 

Possible Answers:

Master Cherry was scared because he didn't know who was talking. 

Master Cherry was scared because the wood was talking.

Master Cherry was scared because of the storm. 

Master Cherry was scared because he is old. 

Correct answer:

Master Cherry was scared because the wood was talking.

Explanation:

There are two main parts of the passage that tells us why Master Cherry was scared:

"This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:" 

and

"His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright."

If we look at the text around these parts of the passage, they all come after Master Cherry realizes that the wood is talking; thus, the correct answer is that Master Cherry was scared because the wood was talking. 

Example Question #5 : Literature: Key Ideas And Details

Adapted from Pinocchio by Carl Collodi (1883)

There was once upon a time a piece of wood in the shop of an old carpenter named Master Antonio. Everybody, however, called him Master Cherry, on account of the end of his nose, which was always as red and polished as a ripe cherry.

No sooner had Master Cherry set eyes on the piece of wood than his face beamed with delight, and, rubbing his hands together with satisfaction, he said softly to himself:

"This wood has come at the right moment; it will just do to make the leg of a little table."

He immediately took a sharp axe with which to remove the bark and the rough surface, but just as he was going to give the first stroke he heard a very small voice say imploringly, "Do not strike me so hard!"

He turned his terrified eyes all around the room to try and discover where the little voice could possibly have come from, but he saw nobody! He looked under the bench—nobody; he looked into a cupboard that was always shut—nobody; he looked into a basket of shavings and sawdust—nobody; he even opened the door of the shop and gave a glance into the street—and still nobody. Who, then, could it be?

"I see how it is," he said, laughing and scratching his wig, "evidently that little voice was all my imagination. Let us set to work again."

And, taking up the axe, he struck a tremendous blow on the piece of wood.

"Oh! oh! you have hurt me!" cried the same little voice dolefully.

This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:

"But where on earth can that little voice have come from that said 'Oh! oh!'? Is it possible that this piece of wood can have learned to cry and to lament like a child? I cannot believe it. This piece of wood is nothing but a log for fuel like all the others, and thrown on the fire it would about suffice to boil a saucepan of beans. How then? Can anyone be hidden inside it? If anyone is hidden inside, so much the worse for him. I will settle him at once."

So saying, he seized the poor piece of wood and commenced beating it without mercy against the walls of the room.

Then he stopped to listen if he could hear any little voice lamenting. He waited two minutes—nothing; five minutes—nothing; ten minutes—still nothing!

"I see how it is," he then said, forcing himself to laugh, and pushing up his wig; "evidently the little voice that said 'Oh! oh!' was all my imagination! Let us set to work again."

Putting the axe aside, he took his plane, to plane and polish the bit of wood; but whilst he was running it up and down he heard the same little voice say, laughing:

"Stop! you are tickling me all over!"

This time poor Master Cherry fell down as if he had been struck by lightning. When he at last opened his eyes he found himself seated on the floor.

His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright.

 

Why did everyone refer to Master Antonio as "Master Cherry"?

Possible Answers:

Master Antonio was called "Master Cherry" because his nose was always red.

Master Antonio was called "Master Cherry" because he liked ripe cherries. 

Master Antonio was called "Master Cherry" because his cheeks were always red. 

Master Antonio was called "Master Cherry" because his favorite color was red. 

Correct answer:

Master Antonio was called "Master Cherry" because his nose was always red.

Explanation:

We are introduced to Master Antonio in the first paragraph in the passage, and we learn how he received his nickname: 

"There was once upon a time a piece of wood in the shop of an old carpenter named Master Antonio. Everybody, however, called him Master Cherry, on account of the end of his nose, which was always as red and polished as a ripe cherry."

 

All MAP 8th Grade Reading Resources

4 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept
Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: