MAP 3rd Grade Reading : Informational Texts: Key Ideas and Details

Study concepts, example questions & explanations for MAP 3rd Grade Reading

varsity tutors app store varsity tutors android store

All MAP 3rd Grade Reading Resources

5 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept

Example Questions

Example Question #1 : Informational Texts: Key Ideas And Details

“Honest Abe” 

Abraham Lincoln is not just the face on the penny. Abraham Lincoln was the 16th president of the United States and he was known as “Honest Abe." This nickname started when he was a young boy working in a store. If he gave someone the wrong change back, then he would follow them home and give them their left over money. “Honest Abe” is remembered as an honest boy and a great president. 

Abraham Lincoln was born in 1809 in a one-room home in Kentucky, and then later moved to Indiana and later Illinois. He grew up very poor and after his mother passed away, his older sister took care of him. Abraham Lincoln did not have an easy time growing up, but he was very smart. Most of what he knew he learned on his own by reading books, he was self-taught.

Lincoln became president in 1861. Lincoln wanted to end the use of slavery in the United States, which upset many people. Because of this, some states did not want to be apart of the United States and tried to have their own laws and rules. A war started and lasted for 4 years. This became known as the Civil War. After it ended, all of the states of the United States stayed together, and President Lincoln said that all slaves needed to be set free. 

Abraham Lincoln’s life was too short. He died at age 56, but he will always be remembered. 

Where was Abraham Lincoln born?

Possible Answers:

All of the choices are correct

Illinois 

Indiana

Kentucky 

Correct answer:

Kentucky 

Explanation:

The answer to this question can be found directly in the text. We are told in the second paragraph that Lincoln was born in Kentucky. We were also told that he lived in Indiana and Illinois, but he was born in Kentucky. 

"Abraham Lincoln was born in 1809 in a one-room home in Kentucky, and then later moved to Indiana and later Illinois. He grew up very poor and after his mother passed away, his older sister took care of him. Abraham Lincoln did not have an easy time growing up, but he was very smart. Most of what he knew he learned on his own by reading books."

Example Question #2 : Informational Texts: Key Ideas And Details

“Honest Abe” 

Abraham Lincoln is not just the face on the penny. Abraham Lincoln was the 16th president of the United States and he was known as “Honest Abe." This nickname started when he was a young boy working in a store. If he gave someone the wrong change back, then he would follow them home and give them their left over money. “Honest Abe” is remembered as an honest boy and a great president. 

Abraham Lincoln was born in 1809 in a one-room home in Kentucky, and then later moved to Indiana and later Illinois. He grew up very poor and after his mother passed away, his older sister took care of him. Abraham Lincoln did not have an easy time growing up, but he was very smart. Most of what he knew he learned on his own by reading books, he was self-taught.

Lincoln became president in 1861. Lincoln wanted to end the use of slavery in the United States, which upset many people. Because of this, some states did not want to be apart of the United States and tried to have their own laws and rules. A war started and lasted for 4 years. This became known as the Civil War. After it ended, all of the states of the United States stayed together, and President Lincoln said that all slaves needed to be set free. 

Abraham Lincoln’s life was too short. He died at age 56, but he will always be remembered. 

What is the main idea of the passage? 

Possible Answers:

Abraham Lincoln was a great president and person. 

Abraham Lincoln in on the penny. 

Abraham Lincoln was born in Kentucky. 

Abraham Lincoln was the 16th president. 

Correct answer:

Abraham Lincoln was a great president and person. 

Explanation:

The main idea and a detail from a passage are often confused. The main idea of a passage is what the passage is about. It's not just a detail found in the passage. In the passage we learned the Lincoln is on the penny, was born in Kentucky, and that he was the 16th president. These are all details found in the passage, not the main idea. The main idea of this passage was that Abraham Lincoln was a great person and president. 

Example Question #3 : Informational Texts: Key Ideas And Details

“Honest Abe” 

Abraham Lincoln is not just the face on the penny. Abraham Lincoln was the 16th president of the United States and he was known as “Honest Abe." This nickname started when he was a young boy working in a store. If he gave someone the wrong change back, then he would follow them home and give them their left over money. “Honest Abe” is remembered as an honest boy and a great president. 

Abraham Lincoln was born in 1809 in a one-room home in Kentucky, and then later moved to Indiana and later Illinois. He grew up very poor and after his mother passed away, his older sister took care of him. Abraham Lincoln did not have an easy time growing up, but he was very smart. Most of what he knew he learned on his own by reading books, he was self-taught.

Lincoln became president in 1861. Lincoln wanted to end the use of slavery in the United States, which upset many people. Because of this, some states did not want to be apart of the United States and tried to have their own laws and rules. A war started and lasted for 4 years. This became known as the Civil War. After it ended, all of the states of the United States stayed together, and President Lincoln said that all slaves needed to be set free. 

Abraham Lincoln’s life was too short. He died at age 56, but he will always be remembered. 

Based on the passage, what describes Abraham Lincoln's childhood? 

Possible Answers:

Easy

Happy 

Challenging 

Strict 

Correct answer:

Challenging 

Explanation:

This answer will not be found directly in the text, but we can use details from the text to help us select an answer. In the passage, we are told that Lincoln did not have an easy time growing up. His mother passed away when he was young and he grew up very poor. Because of these things, his childhood was most likely not happy or easy. It would be very sad and hard to lose a mother so young and grow up in a one-room home. Nothing is mentioned about Lincoln's dad or sister being strict. 

"Challenging" is the best answer to this questions. It would be challenging to grow up poor, having to teach yourself things instead of being taught by a teacher everyday, and losing your mother at a young age. 

Example Question #4 : Informational Texts: Key Ideas And Details

"Honest Abe” 

Abraham Lincoln is not just the face on the penny. Abraham Lincoln was the 16th president of the United States and he was known as “Honest Abe." This nickname started when he was a young boy working in a store. If he gave someone the wrong change back, then he would follow them home and give them their left over money. “Honest Abe” is remembered as an honest boy and a great president. 

Abraham Lincoln was born in 1809 in a one-room home in Kentucky, and then later moved to Indiana and later Illinois. He grew up very poor and after his mother passed away, his older sister took care of him. Abraham Lincoln did not have an easy time growing up, but he was very smart. Most of what he knew he learned on his own by reading books, he was self-taught.

Lincoln became president in 1861. Lincoln wanted to end the use of slavery in the United States, which upset many people. Because of this, some states did not want to be apart of the United States and tried to have their own laws and rules. A war started and lasted for 4 years. This became known as the Civil War. After it ended, all of the states of the United States stayed together, and President Lincoln said that all slaves needed to be set free. 

Abraham Lincoln’s life was too short. He died at age 56, but he will always be remembered. 

What does "self-taught" mean? 

Possible Answers:

Not learning 

Learning on your own

Learning at school

Going to school

Correct answer:

Learning on your own

Explanation:

We can use context clues to help us answer this question. Let's look at where "self-taught" is found in the passage. 

"Abraham Lincoln was born in 1809 in a one-room home in Kentucky, and then later moved to Indiana and later Illinois. He grew up very poor and after his mother passed away, his older sister took care of him. Abraham Lincoln did not have an easy time growing up, but he was very smart. Most of what he knew he learned on his own by reading books, he was self-taught."

The last sentence of this paragraph gives us a clue of what "self-taught" means. We are told that Lincoln learned on his own, which is what "self-taught" means. "Learning on your own" is the correct answer. 

All MAP 3rd Grade Reading Resources

5 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept
Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: