LSAT Reading : Other Effects of New Information in Science Passages

Study concepts, example questions & explanations for LSAT Reading

varsity tutors app store varsity tutors android store

Example Questions

Example Question #1 : Other Effects Of New Information In Science Passages

"Evolution" by William Floyd (2015)

The term “human evolution” brings to mind one long smooth transition, with the human race having gone neatly from Homo habilis to Homo erectus to Homo neanderthalis and on through to the present day Homo sapiens. Lining up all of the ancestors of modern humans in front of the outline of Homo sapiens can be a convenient teaching tool in elementary and middle school classrooms, but it greatly distorts the actual course of human evolution. One human species did not simply pick up the baton of the evolutionary relay from a dying ancestor, becoming the only true hominid walking the earth. Our evolutionary ancestors were actually competing with one another for their survival, coexisting warily throughout a relatively recent period of the earth’s history.

Neanderthal has become an insult to be hurled toward a crude or unsophisticated person, but the actual Neanderthals were relatively sophisticated. Homo neanderthalis was notably larger than Homo sapiens, hunted a wide variety of animals, and spread throughout harsher climates than their hominid relatives. In fact, in many parts of modern day Europe, the remarkable dominance of Homo neanderthalis in the archaeological record shows they were the main force in Europe for tens of thousands of years. More notably, for the 5,000 years that Neanderthals shared Europe with Homo sapiens, Neanderthals were the larger presence across the continent with more tools, homesites, and burials of Neanderthals existing from the short period. There is essentially no evidence that what we think of as the “modern human” was the most perfectly adapted hominid to the world of 40,000 years ago.

The Homo sapiens, of course, eventually won out, although scientists disagree about what made the Neanderthals become permanently etched in history rather than the present. For a long time, the popular opinion was that bloody conflict between humans and Neanderthals was in the end decisively won by humans, resulting in the permanent extinction of Neanderthals from the earth. However, recent studies of Neanderthal DNA extracted from very old remains have delivered some results which shatter a notion of modern humans having demolished any trace of Neanderthals. Actually, modern humans have a significant trace of Neanderthals living within them, as a large share of the human genome contains remarkable similarities to Neanderthal DNA. Quite likely, Homo sapiens did not take over from Homo neanderthalis as the chief hominid on the planet, but in fact coexisted to the point of absorbing Neanderthals into human society and DNA.

The effect of a scientific study showing Homo neanderthalis and Homo sapiens never lived in close proximity on the author's argument would be __________.

Possible Answers:

to cause some confusion about the ultimate argument presented in the passage

to largely agree with the argument presented by the author in the passage

to create an added layer of evidence to the author's central claim

to undermine the central claim of the passage

to make the argument in the passage more nuanced and subtle

Correct answer:

to undermine the central claim of the passage


The author's central argument is that Homo neanderthalis was not an inferior species to Homo sapiens and, in fact, possibly contributed significantly to the DNA of modern humans. A scientific study that showed Homo neanderthalis and Homo sapiens were never really in close proximity would suggest that Homo neanderthalis would never have been able to provide DNA to modern humans, undermining the central claim of the passage.

Example Question #2 : Other Effects Of New Information In Science Passages

"Darwin and Wallace" (2016)

Alfred Russel Wallace developed what he termed “the tendency of varieties to depart from the original type” while on an extended research trip in Borneo. During earlier research in the Amazon basin, Wallace had observed that certain, highly similar species were often separated by a small distance, but some type of significant geographical barrier. Although he was halfway around the world, Wallace was keeping in touch with fellow scientists in his native Britain, including Charles Darwin, who was most notable at that time for a large book on barnacles and his trip around the world on the HMS Beagle over a decade and a half earlier.

When Wallace sent Darwin a letter in February of 1858, Wallace’s intention was merely to ask if his findings in Malaysia were consistent with Darwin’s private theorizing about the development of species. Darwin received the letter in June, and was astonished at what he read from Wallace. He fired off a letter to Charles Lyell, head of the prestigious scientific organization the Linnean Society. Lyell had previously expressed concern that Darwin’s long gestating theory of natural selection would be preempted by another researcher, expressing a strong likelihood it would be Wallace.

The custom among scientists at the time called for the first person to publish a theory to be given credit for it. Wallace was well on his way to publishing his own work, largely in the form of the letter he had sent Darwin. Lyell, who had been hearing about Darwin’s theory for fifteen years, believed that both men should receive some credit. With his position of authority at the Linnean Society, Lyell arranged to have a joint paper read at the last meeting before their summer break in 1858, which took place on the first of July. The meeting was relatively well attended for the time, with over thirty people in the audience, including two foreigners. The vast majority of them were there to hear a eulogy for Robert Brown, the Scottish botanist and former president of the Society, who had passed away in early June.

Neither Alfred Russell Wallace nor Charles Darwin were present at the meeting. Wallace was still in Southeast Asia, totally unaware that the joint paper was being presented, only being informed by a letter after the meeting. Darwin was in his native Kent, far away from London, burying his recently deceased baby son, Charles Waring Darwin, who had succumbed to scarlet fever just three days previously. Darwin gave Lyell and fellow scientist Robert Hooker Wallace’s letter, a letter he had written to the American researcher Asa Gray, and an essay he had written in 1844. He then told Lyell and Hooker that he was unable to attend.

Little was made of the joint reading. Only a few small reviews were made, none of which either greatly lauded or fiercely criticized the theory of natural selection. After this, Darwin left his home with his family, seeking to get away from the disease that killed his youngest child, and began a large book on the theory. Wallace kept traveling across the Malay Archipelago, finding new evidence for the theory everywhere he went.

Charles Darwin’s name would become indelibly linked with natural selection; in particular, its subsequent overarching idea of the evolution of human beings due to the big book he was writing, On the Origin of Species. Its publication in 1859 would revolutionize how scientists thought about natural history, biology, and even science’s relation to religion. Darwin would often retreat from public scrutiny and engagement. In his stead, it was often Alfred Russell Wallace, who had returned to England in 1862, defending what became known as “Darwin’s theory.” Wallace’s significant contribution to natural selection was recognized by scientists, but rarely by the public. Nonetheless, from prompting the initial publication of the idea to staunchly fighting for it, Alfred Russell Wallace was key to the development of evolution.

What would be the chief effect of information that a scientist had developed the theory of natural selection fifty years before the work of Alfred Rusell Wallace or Charles Darwin, and that both men had read this research?

Possible Answers:

Charles Darwin deserves even more recognition for introducing the concept of natural selection to the scientific community.

Both Charles Darwin and Alfred Russsell Wallace's credit for developing the theory of natural selection would have to be minimized.

The Linnean Society would stand as the premier scientific society in England during the nineteenth century.

Alfred Russell Wallace's work on natural selection would not be as important to the development of Charles Darwin's theories.

Correct answer:

Both Charles Darwin and Alfred Russsell Wallace's credit for developing the theory of natural selection would have to be minimized.


The passage describes the contestation over primacy for the theory of natural selection and the roles that Alfred Russell Wallace and Charles Darwin played in its development. Evidence showing that both men got it from a researcher whose work was conducted and published fifty years before would greatly minimize their credit in developing the theory, as this previous researcher should now receive the credit for theory's initial publication.

Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: