ISEE Primary 2 Reading : Main Idea

Study concepts, example questions & explanations for ISEE Primary 2 Reading

varsity tutors app store varsity tutors android store

All ISEE Primary 2 Reading Resources

7 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept

Example Questions

Example Question #1 : Isee Primary 2 Reading

The Rainforest 

The rainforest would be a great place to visit because it is the habitat of many different types of wildlife and plants. It rains a lot in the rainforest. However, this allows many different types of flowers and trees to grow. There are over 700 types of trees and 1,000 types of flowers that grow in the rainforest! All of these trees and flowers create a diverse habitat that is a great home for many different types of animals.

Plants are not the only things that you would see if you visited the rainforest. A lot of different types of animals can be found in the rainforest. While in the rainforest, you might see a slithering snake rapping itself around a tree branch, or a slimy frog hoping along the ground. In the tops of the trees you may also see the bright colors of many different birds flying from branch to branch. But, if you do not like bugs, you will not like the rainforest! In the rainforest, there are more bugs than any other living thing. 

If you plan to visit the rainforest one day, do not forget to pack your rain-boots and bug spray!

Select the main idea of the passage.

Possible Answers:

The rainforest is home to many different plants and animals. 

The rainforest is a fun place to visit. 

Fun places to visit during a vacation. 

What to pack for a vacation. 

Correct answer:

The rainforest is home to many different plants and animals. 

Explanation:

This passage was about the rainforest. The first paragraph talks about the different flowers and trees that grow in the rainforest and the second paragraph talks about the different animals that are in the rainforest. This makes the best answer, "The rainforest is home to many different plants and animals." 

Though the last line of the passage does suggest what to pack, the passage as a whole was not about what to pack on a vacation. Also, we weren't given multiple places to visit during a vacation, so the passage wasn't about fun places to visit, it just talked about one place. Though we are led to believe that the rainforest would be a fun place to visit, because the passaged talked specifically about plants and animals, the best answer is that the rainforest is home to many different plants and animals. 

All ISEE Primary 2 Reading Resources

7 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept
Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: