HSPT Reading : Cause and Effect in Humanities Passages

Study concepts, example questions & explanations for HSPT Reading

varsity tutors app store varsity tutors android store

Example Questions

Example Question #36 : Literary Fiction

Adapted from The Wind in the Willows by Kenneth Grahame (1908)

The Mole had been working very hard all the morning, spring cleaning his little home. First with brooms, then with dusters, then on ladders and steps and chairs, with a brush and a pail of whitewash, 'till he had dust in his throat and eyes, and splashes of whitewash all over his black fur, and an aching back and weary arms. Spring was moving in the air above and in the earth below and around him, penetrating even his dark and lowly little house with its spirit of divine discontent and longing. It was small wonder, then, that he suddenly flung down his brush on the floor, said "Bother!" and "O blow!" and also "Hang spring cleaning!" and bolted out of the house without even waiting to put on his coat. Something up above was calling him imperiously, and he made for the steep little tunnel which answered in his case to the gaveled carriage-drive owned by animals whose residences are nearer to the sun and air. So he scraped and scratched and scrabbled and scrooged and then he scrooged again and scrabbled and scratched and scraped, working busily with his little paws and muttering to himself, "Up we go! Up we go!" 'till at last, pop! His snout came out into the sunlight, and he found himself rolling in the warm grass of a great meadow.

"This is fine!" he said to himself. "This is better than whitewashing!" The sunshine struck hot on his fur, soft breezes caressed his heated brow, and after the seclusion of the cellarage he had lived in so long, the carol of happy birds fell on his dulled hearing almost like a shout. Jumping off all his four legs at once, in the joy of living and the delight of spring without its cleaning, he pursued his way across the meadow 'till he reached the hedge on the further side.

"Hold up!" said an elderly rabbit at the gap. "Sixpence for the privilege of passing by the private road!" He was bowled over in an instant by the impatient and contemptuous Mole, who trotted along the side of the hedge chaffing the other rabbits as they peeped hurriedly from their holes to see what the row was about. "Onion-sauce! Onion-sauce!" he remarked jeeringly, and was gone before they could think of a thoroughly satisfactory reply. Then they all started grumbling at each other. "How STUPID you are! Why didn't you tell him—" "Well, why didn't YOU say—" "You might have reminded him—" and so on, in the usual way; but, of course, it was then much too late, as is always the case.

What effect does the author's use of repetition have in the lines underlined in the passage?

Possible Answers:

The repetition emphasizes how busily the mole worked while spring cleaning his home.

The repetition is meant to confuse the reader, just as the mole is confused on his way to the surface.

The repetition emphasizes how long and how much energy it takes the mole to burrow to the surface.

The repetition doesn't affect the reader's perception of the story at all; the author is just having fun with language.

The repetition suggests that the mole gets lost on his way from his home to the surface.

Correct answer:

The repetition emphasizes how long and how much energy it takes the mole to burrow to the surface.


The author's repetition of the words "scraped," "scratched," "scrabbled," and "scrooged" emphasize the amount of work that the mole has to do to burrow to the surface. If the author only used one of these words, it would seem as if it didn't take the mole that much time or energy to burrow to the surface. Repetition draws out and highlights this moment in the text.

Example Question #1 : Cause And Effect In Humanities Passages

Adapted from Once on a Time by A. A. Milne (1922)

The Princess was still puzzled. "But I'm grown up," she said. "I don't want a mother so much now."

The King turned his flagon round and studied the other side of it.

"A mother's—er—tender hand," he said, "is—er—never——" and then the outrageous thing happened.

It was all because of a birthday present to the King of Barodia, and the present was nothing less than a pair of seven-league boots. The King being a busy man, it was a week or more before he had an opportunity of trying those boots. Meanwhile he used to talk about them at meals, and he would polish them up every night before he went to bed. When the great day came for the first trial of them to be made, he took a patronizing farewell of his wife and family, ignored the many eager noses pressed against the upper windows of the palace, and sailed off. The motion, as perhaps you know, is a little disquieting at first, but one soon gets used to it. After that it is fascinating. He had gone some two thousand miles before he realized that there might be a difficulty about finding his way back. The difficulty proved at least as great as he had anticipated. For the rest of that day he toured backwards and forwards across the country, and it was by the merest accident that a very angry King shot in through an open pantry window in the early hours of the morning. He removed his boots and went softly to bed.

It was, of course, a lesson to him. He decided that in the future he must proceed by a recognized route, sailing lightly from landmark to landmark. Such a route his geographers prepared for him—an early morning constitutional, of three hundred miles or so, to be taken ten times before breakfast. He gave himself a week in which to recover his nerve and then started out on the first of them.

In the second paragraph, the information about the King of Barodia's birthday present __________.

Possible Answers:

emphasizes the Princess's love for the King of Barodia

shows that the King being interrupted has many friends

is not connected to the passage's first five lines in any way

explains the conflict between the two Kings

explains the interruption

Correct answer:

explains the interruption


Although the second paragraph does begin a story that seems unrelated, we know that the author is, in a convoluted way, explaining the interruption to the conversation as the passage goes straight from the interruption into the explanation “It was all because of a birthday present to the King of Barodia.”

Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: