GMAT Verbal : Analyzing Sequence, Organization, and Structure in Social Science Passages

Study concepts, example questions & explanations for GMAT Verbal

varsity tutors app store varsity tutors android store

Example Questions

Example Question #11 : Analyzing Sequence, Organization, And Structure In Social Science / History Passages

Adapted from “Introductory Remarks” in The Interpretation of Dreams by Sigmund Freud (trans. 1913)

In attempting to discuss the interpretation of dreams, I do not believe that I have overstepped the bounds of neuropathological interest. For, when investigated psychologically, the dream proves to be the first link in a chain of abnormal psychic structures whose other links—the hysterical phobia, the obsession, and the delusion—must interest the physician for practical reasons. The dream can lay no claim to a corresponding practical significance; however, its theoretical value is very great, and one who cannot explain the origin of the content of dreams will strive in vain to understand phobias, obsessive and delusional ideas, and likewise their therapeutic importance.

While this relationship makes our subject important, it is responsible also for the deficiencies in this work. The surfaces of fracture, which will be frequently discussed, correspond to many points of contact where the problem of dream formation informs more comprehensive problems of psychopathology which cannot be discussed here. These larger issues will be elaborated upon in the future.

Peculiarities in the material I have used to elucidate the interpretation of dreams have rendered this publication difficult. The work itself will demonstrate why all dreams related in scientific literature or collected by others had to remain useless for my purpose. In choosing my examples, I had to limit myself to considering my own dreams and those of my patients who were under psychoanalytic treatment. I was restrained from utilizing material derived from my patients' dreams by the fact that during their treatment, the dream processes were subjected to an undesirable complication—the intermixture of neurotic characters. On the other hand, in discussing my own dreams, I was obliged to expose more of the intimacies of my psychic life than I should like, more so than generally falls to the task of an author who is not a poet but an investigator of nature. This was painful, but unavoidable; I had to put up with the inevitable in order to demonstrate the truth of my psychological results at all. To be sure, I disguised some of my indiscretions through omissions and substitutions, though I feel that these detract from the value of the examples in which they appear. I can only express the hope that the reader of this work, putting himself in my difficult position, will show patience, and also that anyone inclined to take offense at any of the reported dreams will concede freedom of thought at least to the dream life.

The author discusses a topic that he plans to pursue in future work __________.

Possible Answers:

in the first and last paragraphs of the passage

in the first sentence of the passage

in the second paragraph of the passage

in the last sentence of the passage

nowhere in the passage

Correct answer:

in the second paragraph of the passage

Explanation:

In the second paragraph of the passage, the author says, “The surfaces of fracture, which will be frequently discussed, correspond to many points of contact where the problem of dream formation informs more comprehensive problems of psychopathology which cannot be discussed here. These larger issues will be elaborated upon in the future.” This the only point in the passage where the author refers to the topic of future work, so “in the second paragraph of the passage” is the correct answer.

Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: