Common Core: 8th Grade English Language Arts : Cite Strongest Evidence to Support Textual Analysis and Inferences: CCSS.ELA-LITERACY.RL.8.1

Study concepts, example questions & explanations for Common Core: 8th Grade English Language Arts

varsity tutors app store varsity tutors android store

All Common Core: 8th Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 30 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept

Example Questions

Example Question #1 : Common Core: 8th Grade English Language Arts

Adapted from Pinocchio by Carl Collodi (1883)

There was once upon a time a piece of wood in the shop of an old carpenter named Master Antonio. Everybody, however, called him Master Cherry, on account of the end of his nose, which was always as red and polished as a ripe cherry.

No sooner had Master Cherry set eyes on the piece of wood than his face beamed with delight, and, rubbing his hands together with satisfaction, he said softly to himself:

"This wood has come at the right moment; it will just do to make the leg of a little table."

He immediately took a sharp axe with which to remove the bark and the rough surface, but just as he was going to give the first stroke he heard a very small voice say imploringly, "Do not strike me so hard!"

He turned his terrified eyes all around the room to try and discover where the little voice could possibly have come from, but he saw nobody! He looked under the bench—nobody; he looked into a cupboard that was always shut—nobody; he looked into a basket of shavings and sawdust—nobody; he even opened the door of the shop and gave a glance into the street—and still nobody. Who, then, could it be?

"I see how it is," he said, laughing and scratching his wig, "evidently that little voice was all my imagination. Let us set to work again."

And, taking up the axe, he struck a tremendous blow on the piece of wood.

"Oh! oh! you have hurt me!" cried the same little voice dolefully.

This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:

"But where on earth can that little voice have come from that said 'Oh! oh!'? Is it possible that this piece of wood can have learned to cry and to lament like a child? I cannot believe it. This piece of wood is nothing but a log for fuel like all the others, and thrown on the fire it would about suffice to boil a saucepan of beans. How then? Can anyone be hidden inside it? If anyone is hidden inside, so much the worse for him. I will settle him at once."

So saying, he seized the poor piece of wood and commenced beating it without mercy against the walls of the room.

Then he stopped to listen if he could hear any little voice lamenting. He waited two minutes—nothing; five minutes—nothing; ten minutes—still nothing!

"I see how it is," he then said, forcing himself to laugh, and pushing up his wig; "evidently the little voice that said 'Oh! oh!' was all my imagination! Let us set to work again."

Putting the axe aside, he took his plane, to plane and polish the bit of wood; but whilst he was running it up and down he heard the same little voice say, laughing:

"Stop! you are tickling me all over!"

This time poor Master Cherry fell down as if he had been struck by lightning. When he at last opened his eyes he found himself seated on the floor.

His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright.

 

Why was Master Cherry scared?

Possible Answers:

Master Cherry was scared because he didn't know who was talking. 

Master Cherry was scared because the wood was talking.

Master Cherry was scared because of the storm. 

Master Cherry was scared because he is old. 

Correct answer:

Master Cherry was scared because the wood was talking.

Explanation:

There are two main parts of the passage that tells us why Master Cherry was scared:

"This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:" 

and

"His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright."

If we look at the text around these parts of the passage, they all come after Master Cherry realizes that the wood is talking; thus, the correct answer is that Master Cherry was scared because the wood was talking. 

Example Question #2 : Common Core: 8th Grade English Language Arts

Adapted from Pinocchio by Carl Collodi (1883)

There was once upon a time a piece of wood in the shop of an old carpenter named Master Antonio. Everybody, however, called him Master Cherry, on account of the end of his nose, which was always as red and polished as a ripe cherry.

No sooner had Master Cherry set eyes on the piece of wood than his face beamed with delight, and, rubbing his hands together with satisfaction, he said softly to himself:

"This wood has come at the right moment; it will just do to make the leg of a little table."

He immediately took a sharp axe with which to remove the bark and the rough surface, but just as he was going to give the first stroke he heard a very small voice say imploringly, "Do not strike me so hard!"

He turned his terrified eyes all around the room to try and discover where the little voice could possibly have come from, but he saw nobody! He looked under the bench—nobody; he looked into a cupboard that was always shut—nobody; he looked into a basket of shavings and sawdust—nobody; he even opened the door of the shop and gave a glance into the street—and still nobody. Who, then, could it be?

"I see how it is," he said, laughing and scratching his wig, "evidently that little voice was all my imagination. Let us set to work again."

And, taking up the axe, he struck a tremendous blow on the piece of wood.

"Oh! oh! you have hurt me!" cried the same little voice dolefully.

This time Master Cherry was petrified. His eyes started out of his head with fright, his mouth remained open, and his tongue hung out almost to the end of his chin, like a mask on a fountain. As soon as he had recovered the use of his speech he began to say, stuttering and trembling with fear:

"But where on earth can that little voice have come from that said 'Oh! oh!'? Is it possible that this piece of wood can have learned to cry and to lament like a child? I cannot believe it. This piece of wood is nothing but a log for fuel like all the others, and thrown on the fire it would about suffice to boil a saucepan of beans. How then? Can anyone be hidden inside it? If anyone is hidden inside, so much the worse for him. I will settle him at once."

So saying, he seized the poor piece of wood and commenced beating it without mercy against the walls of the room.

Then he stopped to listen if he could hear any little voice lamenting. He waited two minutes—nothing; five minutes—nothing; ten minutes—still nothing!

"I see how it is," he then said, forcing himself to laugh, and pushing up his wig; "evidently the little voice that said 'Oh! oh!' was all my imagination! Let us set to work again."

Putting the axe aside, he took his plane, to plane and polish the bit of wood; but whilst he was running it up and down he heard the same little voice say, laughing:

"Stop! you are tickling me all over!"

This time poor Master Cherry fell down as if he had been struck by lightning. When he at last opened his eyes he found himself seated on the floor.

His face was changed, even the end of his nose, instead of being crimson, as it was nearly always, had become blue from fright.

 

What was Master Cherry doing that was tickling the piece of wood?

Possible Answers:

Cutting the wood 

Shaving the wood 

Polishing the wood 

Sanding the wood 

Correct answer:

Polishing the wood 

Explanation:

The answer to this question is a detail from the text. This answer can be found in the text, near the end of the passage. 

"Putting the axe aside, he took his plane, to plane and polish the bit of wood; but whilst he was running it up and down he heard the same little voice say, laughing:

"Stop! you are tickling me all over!"'

"Polishing the wood" is the correct answer. 

Example Question #3 : Common Core: 8th Grade English Language Arts

Adapted from “When I Heard the Learn’d Astronomer” in Leaves of Grass by Walt Whitman (1865; 1900)

When I heard the learn’d astronomer,
When the proofs, the figures, were ranged in columns before me,
When I was shown the charts and diagrams, to add, divide, and measure them,
When I sitting heard the astronomer where he lectured with much applause in the lecture-room
How soon unaccountable I became tired and sick,
Till rising and gliding out I wander’d off by myself,
In the mystical moist night-air, and from time to time,
Look’d up in perfect silence at the stars.

Which of the following excerpts serves as the strongest evidence that the astronomer is using math to study the stars?

Possible Answers:

“How soon unaccountable I became tired and sick” (Line 5)

"When I was shown the charts and diagrams" (Line 3)

“where he lectured with much applause in the lecture-room” (Line 4)

“were ranged in columns before me” (Line 2)

“to add, divide, and measure them” (Line 3)

Correct answer:

“to add, divide, and measure them” (Line 3)

Explanation:

To answer this question correctly, you need to pick out the answer choice that best demonstrates that the astronomer is using math in his studies. Scanning over the first few lines of the poem, a few words might stick out to you as potentially having to do with math: "columns" (Line 2) might have to do with math; "charts and diagrams" (Line 3) could also have to do with math, but they could also have to do with other subjects. After all, diagrams and charts refer to general explanatory images that may or may not have to do with math. You could draw a chart of stars' locations in the night sky or a diagram of how an engine works that each would have little to do with math. The best evidence that the astronomer is specifically using math that is mentioned in the answer choices is "to add, divide, and measure them” (Line 3). Adding and dividing are actions that are very specifically related to math, as they're mathematical operations. The narrator is being shown things to add, divide, and measure in the context of interacting with the astronomer, and this functions as very good evidence that the astronomer is using math to study the stars.

All Common Core: 8th Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 30 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept
Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: