Common Core: 4th Grade English Language Arts : Refer to Details from a Text when Explaining and Making Inferences About the Text: CCSS.ELA-LITERACY.RL.4.1

Study concepts, example questions & explanations for Common Core: 4th Grade English Language Arts

varsity tutors app store varsity tutors android store

All Common Core: 4th Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 28 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept

Example Questions

Example Question #1 : Refer To Details From A Text When Explaining And Making Inferences About The Text: Ccss.Ela Literacy.Rl.4.1

Adapted from "Alice's Adventures in Wonderland" by Lewis Carroll (1865)

Alice was beginning to get very tired of sitting by her sister on the bank, and of having nothing to do: once or twice she had peeped into the book her sister was reading, but it had no pictures or conversations in it, 'and what is the use of a book,' thought Alice 'without pictures or conversation?'

So she was considering in her own mind (as well as she could, for the hot day made her feel very sleepy and stupid), whether the pleasure of making a daisy-chain would be worth the trouble of getting up and picking the daisies, when suddenly a White Rabbit with pink eyes ran close by her.

There was nothing so very remarkable in that; nor did Alice think it so very much out of the way to hear the Rabbit say to itself, 'Oh dear! Oh dear! I shall be late!' (when she thought it over afterwards, it occurred to her that she ought to have wondered at this, but at the time it all seemed quite natural); but when the Rabbit actually took a watch out of its waistcoat-pocket, and looked at it, and then hurried on, Alice started to her feet, for it flashed across her mind that she had never before seen a rabbit with either a waistcoat-pocket, or a watch to take out of it, and burning with curiosity, she ran across the field after it, and fortunately was just in time to see it pop down a large rabbit-hole under the hedge.

In another moment down went Alice after it, never once considering how in the world she was to get out again.

The rabbit-hole went straight on like a tunnel for some way, and then dipped suddenly down, so suddenly that Alice had not a moment to think about stopping herself before she found herself falling down a very deep well.

 

What were Alice's feelings at the beginning of the passage? 

Possible Answers:

Happy

Bored

Sad

Hungry 

Correct answer:

Bored

Explanation:

The question asks what Alice's feelings are at the beginning of the passage, so we should start at the beginning of the passage. We are told in the first sentence what Alice's feelings are. 

"Alice was beginning to get very tired of sitting by her sister on the bank, and of having nothing to do: once or twice she had peeped into the book her sister was reading, but it had no pictures or conversations in it, 'and what is the use of a book,' thought Alice 'without pictures or conversation?'"

When you are tired of doing something and having nothing to do, you are bored; thus, bored is the correct answer. 

Example Question #2 : Refer To Details From A Text When Explaining And Making Inferences About The Text: Ccss.Ela Literacy.Rl.4.1

Adapted from "The Tongue-Cut Sparrow" in Japanese Fairy Tales (1904, trans. Teresa Peirce Williston)

A long time ago, in a little old house in a little old village in Japan lived a little old man and his little old wife.

One morning when the old woman slid open the screens that in that era formed the sides of all Japanese houses, she saw, on the doorstep, a poor little sparrow. She took him up gently and fed him. Then she held him in the bright morning sunshine until the cold dew was dried from his wings. Afterward she let him go, so that he might fly home to his nest, but he stayed to thank her with his songs.

Each morning, when the pink on the mountain tops told that the sun was near, the sparrow perched on the roof of the house and sang out his joy. The old man and woman thanked the sparrow for this, for they liked to be up early and at work. But near them there lived a cross old woman who did not like to be awakened so early. At last she became so angry that she caught the sparrow and cut his tongue. Then the poor little sparrow flew away to his home, but he could never sing again.

When the kind woman knew what had happened to her pet she was very sad. She said to her husband, "Let us go and find our poor little sparrow." So they started together, and asked of each bird by the wayside, "Do you know where the tongue-cut sparrow lives? Do you know where the tongue-cut sparrow went?"

In this way they followed until they came to a bridge. They did not know which way to turn, and at first could see no one to ask. At last they saw a bat hanging head downward, taking his daytime nap. "Oh, friend bat, do you know where the tongue-cut sparrow went?" they asked.

"Yes. Over the bridge and up the mountain," said the bat. Then he blinked sleepy eyes and was fast asleep again.

They went over the bridge and up the mountain, but again they found two roads and did not know which one to take. A little field mouse peeped through the leaves and grass, so they asked him, "Do you know where the tongue-cut sparrow went?"

"Yes. Down the mountain and through the woods," said the field mouse.

Down the mountain and through the woods they went, and at last came to the home of their little friend.

When he saw them coming the poor little sparrow was very happy indeed. He and his wife and children all came and bowed their heads down to the ground to show their respect. Then the sparrow rose and led the old man and the old woman into his house, while his wife and children hastened to bring them boiled rice, fish, and cress.

After they had feasted, the sparrow wished to please them still more, so he danced for them what is called the "sparrow dance."

When the sun began to sink, the old man and woman started for home. The sparrow brought out two baskets. "I would like to give you one of these," he said. "Which will you take?" One basket was large and looked very full, while the other one seemed very small and light.

The old people so thought they would not take the large basket, for that might have all the sparrow's treasure in it, so they said, "The way is long and we are very old, so please let us take the smaller one."

They took it and walked home over the mountain and across the bridge, happy and contented. When they reached their own home they decided to open the basket and see what the sparrow had given them. Within the basket they found many rolls of silk and piles of gold, enough to make them rich, so they were more grateful than ever to the sparrow.

The cross old woman who had cut the sparrow's tongue was peering in through the screen when they opened their basket. She saw the rolls of silk and the piles of gold, and planned how she might get some for herself.

The next morning she went to the kind woman and said, "I am so sorry that I cut the tongue of your sparrow. Please tell me the way to his home so that I may go to him and tell him I am sorry."

The kind woman told her the way and she set out. She went across the bridge, over the mountain, and through the woods. At last she came to the home of the little sparrow. He was not so glad to see this old woman, yet he was very kind to her and did everything to make her feel welcome. They made a feast for her, and when she started home the sparrow brought out two baskets as before. Of course the woman chose the large basket, for she thought that would have even more wealth than the other one.

It was very heavy, and caught on the trees as she was going through the wood. She could hardly pull it up the mountain with her, and she was all out of breath when she reached the top. She did not get to the bridge until it was dark. Then she was so afraid of dropping the basket into the river that she scarcely dared to step. When at last she reached home she was so tired that she was half dead, but she pulled the screens close shut, so that no one could look in, and opened her treasure.

Treasure indeed! A whole swarm of horrible creatures burst from the basket the moment she opened it. They stung her and bit her, they pushed her and pulled her, they scratched her and laughed at her screams. At last she crawled to the edge of the room and slid aside the screen to get away from the pests. The moment the door was opened they swooped down upon her, picked her up, and flew away with her. Since then nothing has ever been heard of the old woman.

Which of the following lines BEST supports the inference that when the old lady who cut the sparrow's tongue says, "'I am so sorry that I cut the tongue of your sparrow. Please tell me the way to his home so that I may go to him and tell him I am sorry,'" she is NOT actually sorry?

Possible Answers:

"The old people so thought they would not take the large basket, for that might have all the sparrow's treasure in it, so they said, 'The way is long and we are very old, so please let us take the smaller one.'"

"Of course the woman chose the large basket, for she thought that would have even more wealth than the other one."

"When at last she reached home she was so tired that she was half dead, but she pulled the screens close shut, so that no one could look in, and opened her treasure."

"After they had feasted, the sparrow wished to please them still more, so he danced for them what is called the 'sparrow dance.'"

"She saw the rolls of silk and the piles of gold, and planned how she might get some for herself."

Correct answer:

"She saw the rolls of silk and the piles of gold, and planned how she might get some for herself."

Explanation:

If we wanted to argue that the old woman is just saying that she is sorry and isn't actually sorry, which of the answer choices' lines could we point to for evidence? Why does the old woman say she's sorry in the story? Let's look at where this event occurs in the story, paying attention to what happens immediately before and immediately after it:

When they reached their own home they decided to open the basket and see what the sparrow had given them. Within the basket they found many rolls of silk and piles of gold, enough to make them rich, so they were more grateful than ever to the sparrow.

The cross old woman who had cut the sparrow's tongue was peering in through the screen when they opened their basket. She saw the rolls of silk and the piles of gold, and planned how she might get some for herself.

The next morning she went to the kind woman and said, "I am so sorry that I cut the tongue of your sparrow. Please tell me the way to his home so that I may go to him and tell him I am sorry."

The kind woman told her the way and she set out.

Right before the old woman apologizes, she sees the treasure that the elderly couple have been given by the sparrow. The story says that the old woman then "planned how she might get some for herself." So, we know that the old woman wants to obtain treasure from the sparrow. This is good evidence that she is not really sorry—she just wants to learn where the sparrow lives from the elderly couple so that she can get some treasure for herself, too. The best answer is the line that tells us that the old woman "planned how she might get some [treasure] for herself."

All Common Core: 4th Grade English Language Arts Resources

1 Diagnostic Test 28 Practice Tests Question of the Day Flashcards Learn by Concept
Learning Tools by Varsity Tutors

Incompatible Browser

Please upgrade or download one of the following browsers to use Instant Tutoring: